Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vom avea sau nu pensii minime de două mii de lei din octombrie - Ce spune Slusari

© Sputnik / Mihai CarausКишинев люди город
Кишинев люди город  - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Abonare
Majorarea pensiilor din fonduri externe până la data de 1 octombrie pare a fi un lucru imposibil. De această părere este fostul vice-președinte al Parlamentului, Alexandru Slusari.
CHIȘINĂU, 19 iul - Sputnik. Datele efectuate de Platforma Demnitate și Adevăr încă în 2018 arătau că pentru a majora toate pensiile până la minimul de existență este nevoie de aproximativ trei miliarde de lei. Precizarea a fost făcută de fostul vice-președinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, în studioul Sputnik Moldova. Potrivit acestuia, peste 400 de mii de pensionari primesc pensii mai mici de două mii de lei. 
Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Va fi sau nu Andrei Năstase procuror general: Explicația expertului
„Până la 1 octombrie este nevoie de trei miliarde de lei. Iar această sumă trebuie să fie mereu în bugetul statului. Vor fi sau nu acești bani disponibili până la 1 octombrie nu se știe. Depinde de viteza cu care se va mișca Guvernul care urmează a fi învestit”, a precizat Slusari. 
Întrebat cât de real este ca din fondurile externe să fie majorate pensiile, valoarea lor fiind nu mai mică de două mii de lei, așa cum a promis Partidul Acțiune și Solidaritate înainte, dar și în a doua zi după alegerile parlamentare anticipate, Slusari spune că este o sumă destul de mare și că data de 1 octombrie ar fi prea devreme pentru suplimentarea pensiilor. 
„Eu am anumite dubii că până la data de 1 octombrie este posibil suplimentar de atras trei miliarde de lei. Această sumă trebuie să fie atrasă și anul viitor și tot așa în fiecare an. Să găsești trei miliarde din surse interne este și mai greu. Este un angajament bun al celor de la PAS de a ridica pensiile peste două mii de lei. Eu sunt un pic sceptic. Trebuie de mișcat foarte repede”, a mai spus Alexandru Slusari. 
Пресс-конференции по итогам парламентских выборов в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Va fi sau nu premier Igor Grosu: Ce a declarat președintele PAS
Amintim că într-un briefing de presă, Igor Grosu a reiterat angajamentul PAS de a ridica pensia minimă la două mii de lei. Întrebat ulterior de unde se vor găsi bani, acesta a spus că din finanțarea externă. 
În cadrul unei emisiuni de la Radio Sputnik Moldova, jurnalistul și analistul politic Igor Volnițchi afirmă că fondurile europene pe care mizează în acest moment membrii PAS nu pot fi accesate peste noapte.
Iar pentru a soluționa problemele cu ajutorul acestor fonduri va fi nevoie să treacă cel puțin 5-6 luni, perioadă în care partidul va trebui să reziste.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0