Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

PAS vrea capul procurorului general: Cât va rezista Stoianoglo

© Sputnik / Mihai CarausAlexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Abonare
Analistul politic Igor Volnițchi a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre posibilitatea de demitere din funcție a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, odată cu venirea la guvernare a PAS.
CHIȘINĂU, 20 iul - Sputnik. În spațiu public apar tot mai multe semnale care ne dau de înțeles că noua putere aleasă și-ar dori destituirea din funcție a procurorului general Alexandr Stoianoglo.
Șeful Procuraturii Generale este acuzat de exponenții PAS că l-ar fi scos basma curată din dosarul fraudei bancare pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.
Este lesne de înțeles că, țnând cont de aceste învinuiti, formațiunea care a obținut o victorie fulminantă la alegerile parlamentare anticipate și a pus în capul listei de priorități reformarea justiției și-ar dori să-l înlocuiască pe procurorul general.
Valeriu Gurbulea - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2021
Republica Moldova
Unde a greșit Stoianoglo: Ce spune un fost procuror general despre problemele din sistem
Analistul politic Igor Volnițchi este de părere că funcția de procuror general trebuie să rămână intactă și să nu fie asociată cu noua putere.
Acesta a făcut referire la posibilitatea de demitere din funcție a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, odată cu venirea la guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate.
Potrivit expertului, în țara noastră se creează deja o tradiție proastă de a demite din funcții orice persoană care nu reprezintă partidul de guvernământ.

”Precedentul procuror exact la fel a plecat din funcție. În Republica Moldova trebuie să existe funcții de care nimeni să nu să se lege, indiferent că-ți place omul sau nu. Nu trebuie totul să fie adus în cheremul unui singur partid”, a spus Igor Volnițchi.

Analistul consideră periculoasă situația în care un singur partid reprezintă puterea într-un stat cu o democrație slab funcțională precum este Republica Moldova.
”Dacă mai ajungem să măturăm din funcții orice persoană care într-un fel nu reprezintă partidul respectiv neoficial, atunci putem ajunge într-o situație destul de gravă”, a afirmat analistul politic.
Veacesla Platon - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Societate
Platon ar fi fugit în Marea Britanie: Un deputat îl acuză pe Stoianoglo de complicitate
”Au luat puterea. Au luat-o în mod democratic. Le aparține... și Președinția, și Guvernul, și majoritatea parlamentară. Cu siguranță le vor aparține încă multe alte domenii importante. Dar trebuie să rămână măcar un 10 la sută dintre ceea ce reprezintă factor decizional în țara aceasta, care să nu fie asociat cu noua putere”, a menționat Volnițchi.
Potrivit analistului, în cazul demiterii lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, Maia Sandu nu va risca să-l învestească în această funcție pe Andrei Năstase, așa cum s-a vehiculat anterior.
”Andrei Năstase în funcția de procuror general va ajunge repede la un rating apreciabil și își va trage sus partidul”, a remarcat expertul.
Ieri, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a scris într-o postare pe o rețea de socializare că omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi fugit în Marea Britanie, unde ar intenționa să ceară azil politic, și l-a acuzat pe procurorul general că ar fi îngăduit acest lucru.

”Este o bătaie de joc că Platon a fost lăsat să părăsească liber Republica Moldova. Or, din câte se știe, acesta figurează în mai multe dosare penale gestionate de procurori, astfel încât cel puțin o interdicție de a părăsi țara era obligatorie. Nu știu ce explicații va găsi și de această dată procurorul general, dar sunt aproape sigur că așa ceva nu se putea face fără acceptul lui”, a scris Litvinenco.

Ulterior, Procuratura Generală a venit cu o reacție la declarația lui Litvinenco,. Instituția a respins toate acuzațiile aduse lui Alexandr Stoianoglo.

„Procuratura Generală respinge insinuările deputatului Litvinenco, care-l acuză pe procurorul general că ar fi ”încuviințat” plecarea cetățeanului Platon și-i recomandă să trateze cu atenție și responsabilitate asemenea învinuiri, lipsite de temei”, menționează Procuratura.
Fluxul de știri
0