Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Festivalul "Slaveanskii Bazar": Bilanțul celei de-a 30-a ediții

© Sputnik / Mihai CarausConstantin Moscovici
Constantin Moscovici - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Abonare
Aseară s-a încheiat unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale - Concursul Internațional "Slaveanskii Bazar", ediția XXX, desfășurat tradițional la Vitebsk, Belarus. Detalii despre organizarea Festivalului am aflat de la maestrul Constantin Moscovici.
Festivalul "Slaveanskii Bazar": Bilanțul celei de-a 30-a ediții
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", renumitul naist moldovean Constantin Moscovici, cel care de mai bine de 20 de ani este și reprezentantul oficial al Festivalului Internațional "Slaveanskii Bazar" în Republica Moldova și România, a oferit mai multe detalii privind desfășurarea concursului din acest an.
Potrivit lui, în anul curent concursul s-a desfășurat în condiții mai puțin obișnuite. Artistul a menționat că programul artistic a fost mai restrâns, iar toate concertele s-au desfășurat doar în aer liber. Mai mult, și perioada de desfășurare a prestigiosului concurs a fost restrânsă. Dacă anterior festivalul avea o durată de zece zile, în acest an, organizatorii au comasat multe programe și evenimentul a ținut doar trei zile.
"În ciuda pandemiei am demonstrat că arta și cultura sunt segmente importante ce unesc oamenii din diferite țări. Un specific al acestui an a fost faptul că participanții s-au axat pe tradițiile poporului pe care-l reprezintă, însă în același timp toți erau atât de uniți. A fost un Festival deosebit", a declarat în studioul Spuntik Moldova naistul Constantin Moscovici.
Potrivit maestrului, în acest an, la Festivalul Internațional "Slaveanskii Bazar" au participat reprezentanți din aproximativ 30 de țări. Festivalul s-a desfășurat în perioada 16-19 iulie.
De menționat că festivalul a devenit o pistă de lansare pentru mulți interpreți cu renume din Republica Moldova. De-a lungul anilor, la concursul din Belarus au participat Nelly Ciobanu, Cristina Scarlat, Paşa Parfeni, Natalia Gordienco, Ecaterina Cojocaru, Ana Odobescu, Samir Loghin ș.a.
Anul trecut, țara noastră a fost reprezentată de inconfundabilul Vladimir Fotescu. Artistul a interpretat piesa "Путь к свету" a binecunoscutului compozitor Raimond Pauls, pe versuri de Ilia Reznic, și piesa lui Joe Cocker - Now That The Magic Has Gone. Interpretul moldovean a fost apreciat cu note înalte de membrii juriului din Rusia (Oleg Gazmanov), Belaruși, Danemarca și Kazahstan. La categoria juniori, țara noastră a fost reprezentată de talentata Bogdana-Bianca Visterniceanu, căreia i-a revenit premiul III.
Marele Premiu al ediției 2020 i-a revenit belarusului Roman Boznev, reprezentanta Ucrainei Elina Ivașcenco a obținut Premiul I, iar letoniana Carolina Lânda – Premiul 2.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fluxul de știri
0