Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: „Trio” format din Ucraina, Georgia și Moldova este reîncarnarea GUM

© Photo : Facebook / Maia SanduMaia Sandu, vizită în Georgia
Maia Sandu, vizită în Georgia - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Abonare
Cele trei țări au creat un „trio asociat” pentru a merge împreună pe calea integrării europene. Ce înseamnă acest lucru pentru Moldova, a spus Olga Suhariovskaia, expert rus în relații internaționale.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o vizită în Georgia.
Șeful statului participă la cea de-a 17-a Conferință internațională de la Batumi, unde va vorbi în discuția „Trei state - o singură alegere: Georgia, Moldova și Ucraina în acțiune”.
Victor Juc - Sputnik Moldova, 1920, 17.07.2021
Republica Moldova
Cum va influența victoria PAS relația dintre Moldova și Rusia?
Anterior, miniștrii de externe ai Ucrainei, Moldovei și Georgiei au semnat un memorandum privind înființarea „Trioului asociat”.
Specialistul în drept, magistrul în politică externă Olga Suharevskaia consideră că această nouă alianță nu este decât o reîncarnare a unui instrument politic creat cu mult înainte.
"În calitate de trio, aceasta este într-adevăr o uniune recent formată. Dar, de fapt, am văzut deja această uniune, mai devreme era GUAM, care a fost acum redusă la GUM. Acestea sunt trei țări care sunt membre ale Parteneriatului Estic și putem judeca despre activitățile lor în noua uniune din experiența demonstrată de GUAM", a spus Suharevskaia în studioul Radio Sputnik Moldova.

Uniuni nesfârșite pentru un proces nesfârșit

Potrivit lui Suharevskaia, astfel de „reîncarnări” apar de fiecare dată când cele mai sărace țări CSI, care urmăresc o politică pro-occidentală și așa-numita „integrare europeană”, încearcă să se unească, iar totul se încheie cu un eșec.
"Deoarece nu există o bază economică pentru această cooperare, orice astfel de inițiativă se va opri în cele din urmă. Și apoi, pentru a-i da un impuls, acest trio se adună într-o nouă compoziție", a remarcat expertul.
Există motive obiective pentru eșecul creării unei alte asociații europene de integrare pe teritoriul fostei URSS, crede Suharevskaia.
"Este necesar să înțelegem că integrarea europeană este un proces fără sfârșit. Procesul este totul, dar rezultatul e nimic. Nimeni nu și-a pus sarcina de a accepta aceste state în UE", a spus ea.
Drept urmare, când nu urmează nimic din declarațiile zgomotoase despre integrarea în Uniunea Europeană, începe un val de dezamăgire, partidele pro-occidentale își pierd în mod firesc popularitatea. După aceea, proiectul este reformatat și se anunță o nouă uniune pro-europeană sub un nou nume și într-un alt format.
"Așa a fost în Ucraina și același lucru se va întâmpla cu siguranță și cu Maia Sandu. Pentru că este imposibil să mergi în Europa când Europa nu te acceptă", a spus Suharevskaia.

Calea integrării europene pentru cele trei țări este o cale a degradării

Expertul a menționat că țările din fosta URSS care nu au urmat calea integrării europene, chiar dacă sunt sărace și au pornit de la o poziție joasă, demonstrează rate ridicate de creștere economică.
Și, dimpotrivă, Georgia, Moldova și Ucraina sunt marcate de cea mai mare sărăcie, de scăderea potențialului industrial și de comerț.
"Comerțul cu UE este în creștere în toate cele trei țări, dar datorită materiilor prime și al bunurilor de cel mai scăzut nivel. Are loc degradarea și dezindustrializarea economiei, iar populația emigrează. Iar pentru UE acest lucru este interesant, deoarece, spre deosebire de imigranții din țările arabe, vin la muncă oamenii cu o mentalitate similară. Desigur, calea integrării europene pentru aceste țări este o cale de degradare", a spus Suharevskaia.
Potrivit expertului, acum ideea „unui singur spațiu până la Vladivostok” a murit demult. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat deja că UE a distrus complet relațiile cu Rusia.
Recent, a fost adoptată o nouă strategie pentru securitatea națională a Federației Ruse, în care dezvoltarea relațiilor de cooperare cu UE și Statele Unite este exclusă din prioritățile politicii externe.
"Indiferent cât de mult vrea Moldova să fie prietenă cu toată lumea, nu va reuși. ​​Aici statele mici devin ostatici ai marii politici, mai ales dacă țările își asumă obligații", a spus Suharevskaia.
În opinia sa, acum relațiile Rusiei cu Moldova vor deveni similare cu cele cu Ucraina și Georgia, iar pentru Moldova acesta este, fără îndoială, un scenariu negativ.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0