Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum va influența victoria PAS relația dintre Moldova și Rusia?

© Sputnik / Mihai CarausVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova, 1920, 17.07.2021
Abonare
Cum se vor dezvolta relațiile între Republica Moldova și Federația Rusă, în condițiile în care PAS a obținut majoritatea parlamentară în urma scrutinului anticipat? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ATITUDINI.
Relația Moldova-Rusia: Se va schimba ceva după alegeri?
Relația dintre Republica Moldova și Federația Rusă nu va suporta schimbări esențiale după alegerile anticipate din data de 11 iulie. De această părere este doctorul habilitat în politologie Victor Juc, care susține că noua clasă politică va încerca să mențină un echilibru în acest sens.
"Relațiile nu se vor schimba nici spre bine, nici spre rău. Cred că va fi o relație constantă, întrucât sunt câteva probleme majore de rezolvat, printre care și situația din Transnistria, care probabil va fi mai complicată, dar nu cred că se vor produce schimbări substanțiale pe acest vector", a declarat doctorul habilitat în politologie.
Mai mult, Victor Juc a menționat că cei din PAS sunt conștienți de importanța menținerii unei relații bune cu Federația Rusă și nu vor face pași nechibzuiți în raport cu acest stat. Cert este că raporturile cu Uniunea Europeană vor cunoaște o apropiere mai profundă și consistentă decât a fost până în prezent, susține politologul.
© Photo : Oferit de Georgiana ArseneGeorgiana Arsene
Georgiana Arsene - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Georgiana Arsene
Totodată, jurnalista Georgiana Arsene a precizat că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și formațiunea politică pe care o susține nu neglijează întreținerea unei relații bune cu Federația Rusă, cel puțin acest lucru rezultă din declarațiile și acțiunile promovate deocamdată.
"Republica Moldova are nevoie în egală măsură atât de Rusia, cât și de Uniunea Europeană. Din punct de vedere economic, Federația Rusă este mai atractivă pentru produsele moldovenești, datorită piețelor de desfacere. UE nu oferă această posibilitate", a precizat Georgiana Arsene.
Mai mult, jurnalista a afirmat că, dacă Maia Sandu reușește să echilibreze balanța între Est și Vest, atunci Moldova va fi o adevărată punte de legătură și va găsi acel mijloc de aur pentru a se putea dezvolta în toate domeniile.
De menționat că, anterior, președintele Maia Sandu a precizat că nu a discutat deocamdată despre o eventuală vizită în Rusia, dar nu a exclus că aceasta ar putea avea loc după alegerile parlamentare anticipate. Președintele țării a mai menționat atunci că a expediat două scrisori Federației Ruse: una legată de comerț, iar alta care vizează vaccinul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0