Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Ultimele știri și cele mai importante despre alegerile parlamentare anticipate din Moldova, desfășurate pe 11 iulie 2021

Va fi sau nu Andrei Năstase procuror general: Explicația expertului

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Нэстасе
Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2021
Abonare
Republica Moldova ar putea ajunge la o criză instituțională în cazul în care partidul de la guvernare va demite din funcții angajați ai anumitor instituții.
CHIȘINĂU, 15 iul - Sputnik. S-a comis o greșeală atunci când Partidul Acțiune și Solidaritate nu a mers în alegeri împreună cu Platforma Demnitate și Adevăr. Acum PAS nu ar fi avut nicio problemă în guvernarea eficientă a Republicii Moldova, având persoanele profesioniste din PPDA. Opinia a fost exprimată de jurnalistul și comentatorul politic Igor Volnițchi în studioul Sputnik Moldova. Potrivit expertului, cei de la PAS sunt acum într-o situație similară cu cea a comuniștilor în anul 2001.
Numele viitorului premier al Republicii Moldova – Care va fi componența Guvernului - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Podcasturi
Numele viitorului premier al Republicii Moldova – Care va fi componența Guvernului
„Atunci, reprezentanții acestui partid declarau că ei nu au venit la putere, ei au venit la ruinele puterii. Comuniștii au făcut atunci o mișcare care multora li s-a părut lipsită de logică, dar ea de fapt era foarte logică. Câștigând o majoritate covârșitoare și înțelegând că nu au suficienți oameni profesioniști, au ofertat pe unii din alte partide. Astfel, exponenți ai altor partide au devenit ministru al Justiției sau al Învățământului. Eu aud multe declarații războinice ale celor de la PAS în ultimele zile cum ar fi: venim, măturam, curățăm. Pe de o parte îi înțeleg, deoarece în momentul în care vor intra în exercițiul puterii la propriu, aceștia vor găsi o situație dezolantă. Vor înțelege că posibilități bugetare nu prea au, că criza economică este mult mai profundă decât pare la prima vedere. Vor înțelege că situația în agricultură este departe de perfecțiune”, a explicat expertul.
Volnițchi afirmă că fondurile europene pe care mizează în acest moment membrii PAS nu pot fi accesate peste noapte. Iar pentru a soluționa problemele cu ajutorul acestor fonduri va fi nevoie să treacă cel puțin 5-6 luni, perioadă în care partidul va trebui să reziste. Pentru ca oamenii să nu pună multe întrebări, partidul de la guvernare va trebui să ofere multe show-uri.
„Iată aceste demisii vor fi pâine și distracțiile care vor fi oferite poporului”, a mai spus jurnalistul și comentatorul politic Igor Volnițchi.
Пресс-конференции по итогам парламентских выборов в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Va fi sau nu premier Igor Grosu: Ce a declarat președintele PAS
Expertul a precizat că, în cazul în care PAS va distruge tot ce înseamnă purtători de memorie instituțională, elementele ce pot asigura consecutivitatea proceselor, atunci vor provoca și o criză instituțională de proporții. Întrebat dacă PAS va ajunge și la fotoliul procurorului general, Volnițchi a spus că nu ar fi un lucru bun, precizând că este o tradiție proastă în Republica Moldova ca cei care ajung la putere să înlăture tot, inclusiv pe procurorul general.
În context, expertul a menționat că ar trebui să existe anumite funcții în Republica Moldova de care „nimeni nu ar trebui să se atingă”. Întrebat dacă ar exista probabilitatea ca președintele Maia Sandu să-l numească la funcția de procuror general pe fostul lider al PPDA Andrei Năstate, Volnițchi spune că șeful statului nu va risca atât de mult.
„Nu riscă Maia Sandu atât de mult. Dacă Andrei Năstase ajunge la funcția de procuror general, va ajunge foarte rapid la un rating apreciabil și va trage partidul în sus”, a mai spus Igor Volnițchi. 
Ce ține de funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, expertul spune că Igor Grosu, fiind un organizator mai bun, ar fi bine să se regăsească în fruntea Parlamentului, iar Natalia Gavrilița - un administrator bun, ar trebui să fie șefa Cabinetului de Miniștri. Trebuie precizat că liderul PAS, Igor Grosu, a făcut apel la persoanele competente din diverse domenii să îi susțină în procesul de guvernare.
Fluxul de știri
0