Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Detalii noi în scandalul închiderii școlii ruse nr 86: Ce s-a decis după ședință

© Sputnik / Сергей ЦуркануГимназия 86
Гимназия 86 - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Abonare
Primarul Capitalei, Ion Ceban, a vorbit că elevii, părinții și cadrele didactice de la școala rusă nr. 86 referitor la închiderea acestei.
CHIȘINĂU, 19 iul - Sputnik. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a fost nevoit să se implice în scandal care s-a iscat în jurul școlii ruse nr. 86 din Chișinău. Asta după ce școala urma să fie închisă temporar, din cauza unor lucrări de reconstrucție.
Один день ученика в пандемии - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Societate
Scandal în jurul închiderii școlii ruse nr. 86: Ce spun pedagogii
Zvonurile potrivit cărora școala va fi închisă a provocat furie părinților și alarmă în rândul cadrelor didactice. Astfel, aceștia au organizat un protest în fața clădirii gimnaziului, la care au participat și mai mulți elevi.
Copii veniți la fața locului au ținut în mână mai multe afișe pe care scria "Vrem să învățăm aproape de casă", "Profesorii noștrii, ca și părinții, nu ne lasă orfani" și "Cine economiseşte în şcoli, construieşte închisori".
"Noi de aici nu plecăm nicăieri, noi și copiii noștri nu putem rămâne fără acoperiș deasupra capului. Aici, alături de casă, am învățat, învățăm și vom învăța - a spus emoționat unul dintre părinți corespondentului Sputnik Moldova. - Noi vom reuși ca să nu ne închidă, vom bloca Ștefan cel Mare.".
Cu toate acestea, la ședință, la care au participat primarul, pretorul sectorului Buiucani Vadim Brînzaniuc și șefii departamentelor de educație ale primăriei și ale pretorii, conflictul a fost rezolvat.
Primarul Capitalei a anunțat că nu este vorba despre închiderea școlii, dar despre reconstrucția acesteia conform unui proiect modern, iar pentru aceasta este nevoie de mutarea elevilor și cadrelor didactice într-o altă instituție de învățământ.
Pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, le-a spus părinților că proiectul de reabilitare a școlii a fost conlucrat împreună cu partenerii din București. Decizia a fost semnată în luna februarie, iar în luna martie a fost semnat un certificat pentru a începe proiectarea școlii.
Ceban a dat asigurări că elevii și profesorii nu vor fi mutați într-o altă instituție până nu vor începe lucrările de reparație.
"Acum căutăm parteneri pentru reabilitarea gimnaziului. Vedeți și voi care este starea școlii, acest lucru este anormal și de aceea va fi reparată. Nimeni nu dă afară pe nimeni până nu vă va arată proiectul. Și dacă vă transferă, atunci numai pe durata renovării", a spus primarul Capitalei.
Participând la ședință, un profesor și-a exprimat părerea, sub aplauzele părinților: Școala este mică, dar copii sunt aici ca acasă. De aceea părinții sunt îngrijorați dacă ne vom putea deschide la 1 septembrie, dacă vom putea termina anul de învățământ, și dacă pe elevi îi vor muta împreună cu profesorii, iar apoi ne vor reîntoarce împreună.
Primarul Ceban a dat asigurări că așa va fi. După ședință, unul dintre părinți a spus corespondentului Sputnik Moldova că în general este mulțumit cu ceea ce a auzit la întâlnire, dar a afirmat că "Gimnaziul nostru nu-l vom lăsa să sufere".
Amintim că în această dimineață un adevărat scandal s-a iscat în jurul școlii ruse nr. 86 din Chișinău, care urmează să fie închisă temporar, din cauza unor lucrări de reconstrucție. Părinții elevilor și pedagogii s-au arătat nemulțumiți că autoritățile vor să închidă școala.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0