Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Presupusă „înțelegere de cartel” între mai multe companii petroliere - DOC

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Accesați arhiva multimediaПовышение цен на бензин
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Abonare
Un post de televiziune din Republica Moldova a intrat în posesia unui document, care ar fi fost elaborat de Consiliul Concurenței. Raportul ar scoate la iveală o înțelegere de cartel între mai mulți petroliști din Republica Moldova. 
CHIȘINĂU, 14 iul - Sputnik. Jurnaliștii de la un post privat de televiziune din Republica Moldova au făcut rost de un document care ar fi fost elaborat de Consiliul Concurenței. Potrivit raportului, unele dintre cele mai mari companii petroliere din țara noastră ar fi implicate într-o „înțelegere de cartel”. 
Acești operatori ar fi acționat concertat atunci când stabileau prețurile la combustibil, dar și atunci când tranzacționau produse petroliere și gaz lichefiat către companii terțe. Aceste grave abateri s-ar fi înregistrat în perioada 15 mai 2019 – 18 ianuarie 2021. 
„În perioada investigată, întreprinderile au modificat prețurile pentru același sortiment de produse, în aceeași perioadă și cu același cuantum de circa 10 ori. Această practică în materie de preț la produsele petroliere principale la gazul lichefiat s-a realizat în scopul menținerii cotelor de piață și pentru a controla în acest mod piața”, se menționează în documentul în posesia căruia au intrat jurnaliștii. 
Potrivit autorilor raportului, întreprinderile investigate „au renunțat să se comporte independent pentru a elimina incertitudinea comportamentului concurenților”.
Combustibil  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Moldova, fără benzină: Pentru cât timp vor ajunge rezervele de combustibil
„Creșterile uniforme de prețuri pot fi explicate doar prin intenția comună a părților de a ajusta nivelul prețurilor și de a evita riscurile schimbărilor condițiilor de concurență, care sunt inerente la orice modificare de preț”, se menționează în document. 
Mai multe detalii aflați din documentul în posesia cărora au intrat jurnaliștii>>>
Autorii studiului au cerut ca toate aceste companii să fie amendate cu amenzi de până la 4% din cifra de afaceri pentru ilegalitățile săvârșite. 
La scurt timp, Consiliul Concurenței a venit cu o reacție la apariția în presă a informațiilor cu privire la raportul instituției despre presupusele încălcări de ordin concurențial de pe piața petrolieră.
”Consiliul Concurenței condamnă acțiunile arbitrare și ilicite de difuzare a raportului de investigației în mass-media, context în care a sesizat organele de ocrotire a normelor de drept, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor pe caz”, este menționat într-un comunicat al Consiliului.
Consiliul Concurenței reiterează disocierea de orice informație pe caz apărută în spațiul public până la adoptarea unei decizii în acest sens, legale și motivate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0