Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pericolul intoxicațiilor alimentare pe timp de caniculă

© Sputnik / Miroslav RotariSerghei Lelic
Serghei Lelic - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Specialiștii avertizează asupra riscului de intoxicații alimentare și vin cu câteva recomandări pentru consumatori în perioada caninulară.
Avertismentul specialiștilor pe timp de caniculă: Ce trebuie să evite moldovenii
Tot mai mulți moldoveni semnalează cazuri de intoxicație în perioada estivală. Specialiștii susțin că, în comparație cu anul precedent, în sezonul estival curent numărul persoanelor care întâmpină probleme de sănătate cauzate de intoxicație a crescut simțitor.
Temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, mai cu seamă în cele de origine animală. În special, trebuie să atrageți o atenție sporită atunci când achiziționați produse lactate, carne și pește.
Как люди спасаются от жары в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2021
Canicula o ia razna: Ce maxime ne așteaptă astăzi
În primul rând, specialiștii vă recomandă să evitați comerțul stradal și să procurați produsele alimentare din spații sau unități autorizate sanitar-veterinar. Trebuie să atrageți o atenție deosebită la condițiile de păstrare a mărfii, data fabricării, termenul de valabilitate și numele producătorului.
"Unele persoane își comercializează marfa în soare, în praf și astfel pun în pericol viața și sănătatea consumatorilor. Cu regret, nici oamenii care achiziționează aceste produse nu se axează pe calitate, ci se orientează după prețul mărfii, care este mai avantajos pentru ei", a menționat reprezentantul Centrului Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorilor din Moldova, Serghei Lelic.
© Sputnik / Miroslav RotariAna Carpovici
Ana Carpovici - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Ana Carpovici
Sporirea cazurilor de intoxicații în urma consumului de fructe, ciuperci și alte produse alimentare au fost înregistrate pe parcursul primelor luni de vară. Potrivit specialistului din cadrul Serviciului 112 Ana Carpovici, mai mulți moldoveni s-au adresat după ajutor în ultima perioadă.
"Doar la începutul lunii iulie au fost raportate 27 de urgențe privind intoxicațiile alimentare, cu simptomatica de greață, vomă, febră, dureri abdominale, dureri de cap, slăbiciuni și frisoane. Deși intoxicațiile sunt întâlnite mai des anume în perioada caldă a anului, cazurile s-au triplat comparativ cu perioada similară a anului trecut", a precizat Carpovici.
Potrivit specialistului, cele mai multe solicitări sunt din Chișinău, Briceni și Soroca.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0