Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce au scos la iveală alegerile anticipate?

© Sputnik / Rodion Proca Pavel Midrigan
 Pavel Midrigan - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2021
Abonare
De ce Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a obținut un număr mic de voturi la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și ce prognoze oferă comentatorii politici cu privire la acțiunile ulterioare a formațiunii?
Greșelile comise de BECS: De ce au acumulat mai puține voturi la alegeri
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Pavel Midrigan a precizat că printre principalele cauze din care Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a obținut un număr redus de voturi ar fi imaginea și unele greșeli comise de către Igor Dodon, dar și lipsa altor lideri politici proeminenți în PSRM.
"Igor Dodon a făcut multe acțiuni pe care nu trebuia să le facă. Imaginea unui lider de partid înseamnă jumătate din toată echipa. Trebuie să vedem un lider integru, fără păcate mari. Plus la aceasta, în afară de domnul Dodon, cine mai este în echipă care ar fi lider la nivel național? Nu crește și nu au fost crescuți lideri pentru a putea fi înlocuiți", a declarat Pavel Midrigan.
Mai mult, politologul consideră că, în cazul în care PSRM nu constituia un Bloc politic cu PCRM, Partidul Socialiștilor ar fi obținut un scor și mai slab la aceste alegeri.
Anatol Țăranu - Sputnik Moldova, 1920, 17.07.2021
Republica Moldova
Ce probleme va întâmpina PAS la guvernare?
"Dacă nu era Vladimir Voronin, atunci ar fi obținute și mai puține voturi. Cred că dumnealui le-a dat jumătate din aceste voturi. Însă, acum domnul Voronin cred că înțelege că nu-i trebuia lui chestia asta. De data aceasta. nici nu-i trebuia fotoliul de deputat pentru că este la o vârstă onorabilă", a mai adăugat invitatul.
Iar analistul politic Roman Mihăeș a precizat că în urma desfășurării alegerilor parlamentare există două scenarii pe care le vede cu privire la acțiunile ulterioare ale PSRM.
"Scenariul A este că Partidul Socialiștilor probabil se va eroda, divizându-se în două sau trei fracțiuni. Nu exclud că dacă Igor Dodon nu-i cedează locul lui Ion Ceban, așa cum vor mai mulți socialiști, atunci ar putea să apară fracțiunea lui Ceban, dar nu imediat, poate într-un an sau doi. Atunci fracțiunea lui Ceban va încerca să preia partidul, probabil că nu-i va reuși, și atunci se vor separa în două - trei grupări, care deja nimeni nu cunoaște cum vor evolua mai departe. Varianta B: se va reuși totuși un consens la nivelul liderilor și se va face o fuziune cu PCRM", a opinat analistul politic. 
Mai mult, Mihăeș susține că dacă se va reuși formarea unui partid mare de stânga între PSRM și PCRM, atunci atât socialiștii, cât și comuniștii ar putea să se recupereze și să revină în forțe pe arena politică.
Precizăm că în urma scrutinului parlamentar doar trei partide vor ajunge în noul Legislativ. Este vorba despre PAS, care a acumulat 52,80%, BECS - 27,17% și Partidul Politic „ȘOR” cu 5,74 la sută.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0