Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avem sau nu tulpina Delta în Moldova? Specialiștii au prezentat rezultatele testelor

© AFP 2024 / Khaled DesoukiРобот берет анализ на коронавирус в одной из больниц Египта
Робот берет анализ на коронавирус в одной из больниц Египта - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2021
Abonare
Specialiștii au prezentat rezultatele testelor de laborator privind prezența tulpinii Delta în Moldova.
CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. Autoritățile anunță că nu există cazuri de tulpina Delta în Republica Moldova. Asta după ce au trimis laboratorului de referință din Germania probe prelevate de la persoane bolnave.
imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Societate
Vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea fi obligatorie în Moldova - Discuții la Guvern
Rezultatele au arătat că până în prezent, pe teritoriul țării noastre se face prezentă doar tulpina Alfa (britanică) a virusului.
Deși încă nu erau venite rezultatele de laborator, la mijlocul săptămânii trecute consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru s-a întâlnit în ședință și a discutat despre posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii de cetățeni activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii. 
Autoritățile au declarat atunci că vaccinarea obligatorie a acestei categorii de persoane ar fi necesară pentru a nu permite răspândirea în Moldova a tulpinilor Delta, Delta+ și Lambda.
Cunoscutul avocat Iulian Rusanovschi a criticat discuțiile consiliului consultativ de sănătate publică privind posibilitatea recurgerii la „vaccinarea obligatorie a unor categorii de persoane activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii”. 
„Vaccinarea forțată este o mare eroare. Statul nu are acest drept să oblige cetățenii să se vaccineze cu un produs ale căror reacții adverse nu se cunosc pe termen mediu sau lung. Vaccinarea forțată, pe lângă faptul că este o eroare, ea reprezintă și un abuz. A forța pe cineva să se vaccineze sau a-l îndepărta de societate reprezintă un simptom al totalitarismului care în Republica Moldova nu ar trebui să se întâmple”, a declarat Iulian Rusanovschi pentru Sputnik Moldova
Specialiștii în sănătate prognozează o nouă creștere de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în lunile august - septembrie. În acest scop, este planificată vaccinarea intensivă a cetățenilor.
La nivel internațional se atestă o creștere semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu noile variante ale virusului SARS-CoV-2. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat despre riscurile induse de răspândirea tulpinilor Delta și Delta+, care au fost confirmate deja în aproximativ 100 de state ale lumii.
De la începutul campaniei de vaccinare, în Republica Moldova s-au administrat peste 861 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0