Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: De ce este periculoasă tulpina Delta pentru Moldova

© Photo : Facebook / Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii MoldovaSpecialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Abonare
Doctorul în boli infecțioase a vorbit despre posibila prezență a tulpinii Delta în Moldova și situația psiho-epidemiologică tensionată în țara noastră.
CHIȘINĂU, 14 iul - Sputnik. Tulpina indiană a coronavirusului este prezentă deja pe teritoriul a aproximativ 90 de țări, avertizează șeful Rospotrebnadzor, Anna Popova.
Directorului adjunct pentru cercetări al Institutului Central de Cercetare a Epidemiologiei din Rospotrebnadzor, membru corespondent al Academiei de Științe din Rusia, Alexander Gorelov, susține că unul din trei pacienți infectați cu tulpina delta indiană are probleme digestive. 
imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Societate
Vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea fi obligatorie în Moldova - Discuții la Guvern
„Tulpina indiană a arătat în mod clar că infectarea se face nu numai prin tractul respirator superior sau membranele mucoase, ci și prin tractul gastro-intestinal", a spus Gorelov pe un canal de YouTube. 
Mutația indiană COVID-19 - Delta a fost descoperită în martie în statul Maharashtra. S-a dovedit că simptomele după infectarea cu această tulpină sunt similare cu cele ale unei răceli severe - dureri de cap și nas înfundat. Un studiu realizat de oamenii de știință britanici arată că acum cele mai tipice simptome ale coronavirusului sunt durerea în gât, strănutul și tusea persistentă.
Având în vedere migrația activă și mișcarea migranților muncitori, Moldova nu va fi niciodată izolată de lume "prin urmare, bănuiesc că tulpina deltei există deja în Moldova". Precizarea a fost făcută de șefa secției de resuscitare a Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Galina Chiriacova, în studioul Sputnik Moldova
„Particularitatea tulpinei Delta rezidă în gradul ridicat de contagiozitate. Dacă în tipul britanic era de la unu la doi, acum numărul persoanelor infectate poate ajunge între 12-19 - astfel de cifre sunt anunțate de către epidemiologi", spune medicul infecționist. 
Potrivit Galinei Chiriacova, este imposibil să se demonstreze că o anumită persoană a infectat un anumit număr de oameni, dar metodologia de observare din China confirmă pe deplin acest lucru. Prin urmare, specialiștii din Republica Moldova sunt îngrijorați de faptul că sistemul de sănătate din țara noastră ar putea să nu reziste.
„Din ianuarie până în martie 2021, tulpina britanică a creat o mulțime de probleme în Moldova. Toate spitalele au fost încărcate, precum și Centrul COVID de la Moldexpo, ceea ce face să ne gândim la posibilitățile sistemului medical din Moldova, care sunt limitate", a mai spus expertul.
În concluzie, Chiriacova a remarcat oboseala personalului medical, precum și a întregii societăți. Oamenii trăiesc cu teama de infectare. De aceea se observă acum o situație psiho-epidemiologică complexă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0