Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cunoscut avocat - despre vaccinarea obligatorie, discutată la Guvern: Reacție dură

© Sputnik / Sorokopud JuliaImagine din arhivă
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Abonare
După ce astăzi la Guvern a fost discutată posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii pentru persoanele activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii, Sputnik Moldova a contactat un jurist ca să analizeze legalitatea unor astfel de măsuri.
CHIȘINĂU, 14 iul - Sputnik. Cunoscutul avocat Iulian Rusanovschi a criticat discuțiile care s-au desfășurat astăzi la Guvern, în cadrul Consiliului consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru. La ședință a fost examinată posibilitatea recurgerii la „vaccinarea obligatorie a unor categorii de persoane activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii”. 
„Vaccinarea forțată este o mare eroare. Statul nu are acest drept să oblige cetățenii să se vaccineze cu un produs ale căror reacții adverse nu se cunosc pe termen mediu sau lung. Vaccinarea forțată, pe lângă faptul că este o eroare, ea reprezintă și un abuz. A forța pe cineva să se vaccineze sau a-l îndepărta de societate reprezintă un simptom al totalitarismului care în Republica Moldova nu ar trebui să se întâmple”, a declarat Iulian Rusanovschi pentru Sputnik Moldova
TELEGRAMMMM "{$url}"
Autoritățile susțin că vaccinarea obligatorie a persoanelor activitatea cărora presupune contact direct cu alți oameni ar fi necesară pentru a nu permite răspândirea tulpinilor Delta, Delta+ și Lambda ale COVID-19. Asta chiar dacă în momentul în care la Guvern s-au purtat discuții în Republica Moldova nu era încă niciun caz de acest fel confirmat prin teste de laborator.
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Podcasturi
Expert: De ce unii moldoveni nu sunt motivați să se vaccineze
Specialiștii în sănătate spun că vor anunța în curând dacă avem sau nu tulpina Delta prezentă în țara noastră.
„Cel mai degrabă că este prezentă, într-o proporție destul de mare. Rezultatele, cu siguranță, vor confirma prezența mutațiilor în Republica Moldova, în special în cazurile de import”, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului. 
Avocatul Iulian Rusanovschi susține că astfel de măsuri sunt sub orice critică. 
„În momentul în care statul te forțează să-ți administrezi un medicament sau altul, iar vaccinurile se încadrează în categoria de medicamente, această chestiune reprezintă un abuz condamnabil și este neconstituțional. Este inuman. Nu se poate să vaccinezi o persoană cu forța, atâta timp cât această persoană nu dorește”, a spus juristul.
De la începutul campaniei de vaccinare, 9,14% din numărul populației Republicii Moldova s-a vaccinat cu ambele doze, iar 14,31% au o singură doză administrată. În rândul lucrătorilor medicali, rata imunizării cu ambele doze se ridică la 80,02%. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0