Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Când vor fi validate alegerile și va avea lor prima ședință a noului Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание парламента 18 июня
Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
Abonare
Prima ședință a Parlamentului nou ales ar putea avea loc la sfârșitul acestei luni, precizează expertul constituțional Teodor Cârnaț.
CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Curtea Constituțională va valida scrutinul din 11 iulie. De această părere este expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț.
Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Cine ar putea deveni prim-ministru în Guvernul PAS: „Se pregătește programul de guvernare”
Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, Cârnaț a precizat că nu s-au constatat încălcări atât de grave în procesul electoral care să influențeze rezultatul final al alegerilor. Astfel, Înalta Curte va valida scrutinul cel târziu în data de 25 iulie, după ce Comisia Electorală va prezenta raportul de totalizare la Curtea Constituțională.
Mai mult, constituționalistul spune că prima ședință a noului Legislativ ar putea avea loc la sfârșitul acestei luni. 
„La prima ședință se va numi conducerea Parlamentului. Obligatoriu se vor crea fracțiunile parlamentare. Nu este exclus faptul că pe 30 iulie sau 1 august această majoritate parlamentară să înainteze candidatul la funcția de prim-ministru, iar către această dată să fie deja desemnat candidatul din partea președintelui”, precizează Cârnaț. 
Expertul este de părere că pe 4 sau 5 august am putea avea un Guvern votat de noul Parlament. 
Până la 25 iulie 2021 inclusiv, Înalta Curte urmează să confirme sau infirme legalitatea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, să valideze mandatele deputaților aleși și să confirme lista candidaților supleanți. Ulterior, Curtea Constituțională va transmite Parlamentului procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0