Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Ultimele știri și cele mai importante despre alegerile parlamentare anticipate din Moldova, desfășurate pe 11 iulie 2021

Expert: Cum a reușit PAS să obțină majoritatea voturilor

© Sputnik / Mihai CarausPAS a prezentat lista candidaților la parlamentare
PAS a prezentat lista candidaților la parlamentare - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
Abonare
Politologul Angela Colațchi a analizat campania nereușită a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, comparând rezultatele alegerilor actuale cu cele din 2001.
CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Sondajele de opinie efectuate înaintea alegerilor anunțau 63 de mandate pentru Partidul Acțiune și Solidaritate în noul Parlament. Ceea ce s-a și întâmplat după alegeri. Asociația Sociologilor și Demografilor, de această dată, nu s-a manifestat prea bine, având probleme aparente cu eșantionarea și metodologia. O analiză a campaniei electorale și rezultatelor alegerilor a făcut-o doctorul în științe politice Angela Colațchi în studioul Sputnik Moldova.
„Un rezultat foarte interesant și așteptat, deoarece tendința negativă în rândul socialiștilor era bine pronunțată în timpul alegerilor prezidențiale. Chiar și acest „extaz ideologic” dintre socialiști și comuniști nu a dat rezultatul dorit”, a precizat politologul.
Potrivit Angelei Colațchi, există multe motive pentru care comuniștii și socialiștii au avut atât de puțin succes în campania electorală. Unul dintre ele ar fi „problemele serioase cu liderii de partid”.
Марш сторонников Блока коммунистов и социалистов - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
Politică
Politolog: Cu ce a greșit Blocul comuniștilor și socialiștilor
Acestea, spune politologul, ar trebui rezolvate la nivel de partid. De cealaltă parte, PAS, trece printr-o creștere constantă, a cărei dinamică vom continua să o observăm.
„Am comparat cifrele: în 2001, comuniștii aveau 50,07%, și asta le-a adus 71 de mandate. 52,8% au votat pentru PAS, care s-au transformat în 63 de mandate", a mai spus expertul.
În concluzie, Colațchi a atras atenția asupra faptului că, în aceste cazuri, „trebuie atrasă atenția la câte partide și cu ce număr de voturi nu au trecut pragul electoral. În 2001 au fost mult mai multe astfel de partide. De această dată, partide care au acumulat un număr de voturi dar nu au trecut pragul electoral, la fel au fost puține”, a menționat doctorul în științe politice.

Rezultatele după procesarea a 100 % din procesele verbale

  • Partidul Acțiune și Solidaritate - 52,80%
  • Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 27,17%
  • Partidul Politic „ȘOR” - 5,74%.
Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament.
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Politică
Care ar putea fi riscurile unui singur partid la guvernare: Ce se va întâmpla cu PSRM
Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,10% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,33%, urmat de Partidul Democrat cu 1,81%, PP DA - 1,45%.
Alte formațiuni politice au acumulat un procent nesemnificativ din opțiunile electoratului. Până la 25 iulie 2021 inclusiv, Înalta Curte urmează să confirme sau infirme legalitatea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, va valida mandatele deputaților aleși și va confirma lista candidaților supleanți.
Ulterior, Curtea Constituțională va transmite Parlamentului procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0