Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Cu ce probleme se va confrunta PAS la guvernare

© Sputnik / Mihai CarausAnatol Țăranu
Anatol Țăranu - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
Abonare
Comentatorul politic Anatol Țăranu consideră noua guvernare PAS se va confrunta cu câteva probleme, iar una din dificultăți ar fi că acest partid nu are resursele necesare pentru a guverna.
Expert: Cu ce probleme se va confrunta PAS la guvernare
Anatol Țăranu spune că prima provocare cu care se va confrunta noua guvernare va fi modul în care va arăta viitorul Guvern, implicit componența lui.
Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Cine ar putea deveni prim-ministru în Guvernul PAS: „Se pregătește programul de guvernare”
„În cazul în care el va fi unul monocolor, atunci va apărea problema dacă PAS dispune de potențialul necesar de cadre pentru ca să creeze singuri o garnitură guvernamentală pentru a promova reforme ambițioase și complicate. Totodată, vom vedea dacă acest guvern va rămâne sau nu cu cele 9 ministere. E una să câștigi alegerile și cu totul alta este să transpui succesul electoral în politicile economice sau sociale. Mult mai rațional ar fi ca ei să utilizeze tot potențialul pe care îl oferă societatea”, a spus expertul.
Anatol Țăranu spune că PAS va trebui să înțeleagă că va fi necesar de efectuat reforme care vor necesita un consens național care nu vor ține de obiectivul doar al unui singur partid.
„Ar fi o greșeală ca, spre exemplu, lupta cu corupția să se reducă la sarcina exclusivă a unui singur partid. Este adevărat că, de obicei, partidele politice niciodată nu recurg în actul de guvernare la serviciile oponenților săi politici. PAS ar putea recurge la sprijinul unor partide, nu neapărat celor din parlament, poate cele care reprezintă aceleași segment politic”, a precizat Țăranu.
O altă problemă, în opinia expertului, este ce se va întâmpla cu unele instituții aflate sub control parlamentar, în special cele care reglementează anumite domenii cu un impact social.
„Aici, noua majoritate parlamentară va trebui nu doar să-i demită pe unii conducători, dar să revadă cadrul normativ în activitatea acestor instituții, care în ultimii ani au dat dovadă de ineficiență”, a punctat Anatol Țăranu.
Recent, vicepreședintele Natalia Gavrilița a declarat că PAS ia în considerare să le propună și reprezentanților altor partide să preia funcții de conducere în stat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0