Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un analist important declară falimentul unionismului în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausПредставители Партии AUR установили палатки у здания СИБ
Представители Партии AUR установили палатки у здания СИБ - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Abonare
Analistul politic Bogdan Duca este de părere că înfrângerea usturătoare a partidului AUR în Moldova, ”în ciuda circului regizat Simion style”, arată clar că unionismul este un non subiect în Moldova.
BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik. Analistul Bogdan Duca face o comparație între filmul "Nuntă în Basarabia" și participarea AUR la alegerile din Moldova unde a luat circa 0,5 la sută (7217 voturi).
Georgiana Arsene - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Podcasturi
Jurnalistă, despre relația Moldova-Rusia după alegerile parlamentare
”Dacă ești un imbecil rusofob, care știe el cu Stalin, nu vei înțelege nimic din Republica Moldova. Dar nici nu vrei să înțelegi. Că tu ești bun rrromân și patriot”, îi critică el pe cei de la AUR Moldova.
Într-un schimb de opinii cu cititorii săi, Bogdan Duca revine și cu detalii. El amintește că mesajul lui Claudiu Târziu, unul din co-președinții AUR România, când a fost lansat AUR în Moldova a sunat în felul următor: ”țara voastră este eșuată, uniți-vă cu România”. Mesaj care s-a dovedit foarte convingător la 0,5 procente, observă Bogdan Duca ironic.
Replicile la postarea lui Duca sunt pe măsură. Cititorul Mihai Birsan anunță că ”Moldova o sa fie in UE.. Au nevoie de pamânt”. Mircea Har spune și el următoarele: ”curentul progresist neomarxist matura tot. Recititi marile capodopere despre revolutia bolsevica si vedeti cu cata acuratete se repeta istoria. Noi deja avem un Troski = Bulai!”.
Un alt cititor, Laurențiu Frunză, crede că AUR a pierdut ”si pentru ca Moldova nu este membra UE si NATO si nu este cuprinsa de aceasta lupta intre doua curente de gandire (progresist si conservator) care practic schimba modul de gandire al oamenilor . Acolo probabil oamenii gândesc frumos despre UE”.
El arată că analiștii din Republica Moldova să se aștepte ca, din momentul apropierii de UE, să ia amploare și acolo lupta dintre cele două curente de gândire iar atunci AUR va avea șansele sale.

Comentariile din mediul online nu iartă

Mediul online e plin de comentarii despre alegerile din Moldova și nu toate sunt afectate de naivitate. Astfel, pe contul de Facebook, Aliona Alexandrova Danescu se amintește că ”În Republica Moldova a mai câștigat #alegeriparlamentare prin 2014 o coaliție "de dreapta", "pro-europeană", "democratică" și în urma căreia au rezultat corupție la nivel înalt, trafic de influență, prim-ministru care făcea trafic cu țigări în România, jefuirea a 3 bănci, căderea în cap a economiei în numai 3 luni, etc! La ce să ne așteptăm bun și de data asta?”
Un alt internaut, Tudor Codiță, a criticat și el propaganda despre aceste alegeri arătând că ”Moldova se află, ca de obicei, în fața unei non alegeri foarte asemănătoare” cu cele cu care se confruntă și românii.
”Sigur că propaganda, dubăsarii, trâmbițașii, precum și întreaga tagmă a strigătorilor încearcă să pună în cârca bietului alegător responsabilități inexistente: Europa/Occidentul plin de covrigi pe coada câinilor sau monstruoasa Rusie, de unde vin toți patru călăreții Apocalipsei”, ironizează el campania electorală din Moldova.
Mai mult, arată el, în acest moment, cu toate eforturile propagandistice, pseudo-culturale și pseudo-politice de pe malul drept al Prutului, Rusia nu poate fi dislocată din calitatea de principal partener economic al Republicii Moldova, iar trendul e crescător.
Potrivit internautului, moldovenii au avut de ales ”între corupția veche, cu peșcheșurile către toți cei enumerați mai sus și cu oarece stabilitate, și corupția nouă, cu gura plină de slogane și cu încercarea de a diminua partea unuia sau a altuia, plus o sumă de intermediari locali noi”.
Despre noii corupți, Tudor Codiță observă însă că sunt mai hămesiți decât cei cu experiență și mai dispuși la risc, deci mai predispuși la stricăciuni, disruperi și haos și îi compară că "performanțele" USR-Plus, în România, de prin locurile unde le-au încăput pe mână pârghii administrative pe care pur și simplu habar n-au cum să le utilizeze.

DUCA: Republica Moldova este o altă țară decât România și poporul moldovean este un alt popor decât cel român

Ulterior, Bogdan Duca a revenit cu un comentariu și mai cuprinzător pe Telegram, arătând că știe că nu o să placă deloc ce o să spună.
”Dar...Republica Moldova este o altă țară decât România și poporul moldovean este un alt popor decât cel român. Desigur, vorbim aceeași limbă, avem capitole de istorie comune, dar și germanii și austriecii au. Și francezii și belgienii francofoni au. Și italienii și elvețienii italianofoni au. Și grecii ai ciprioții au”, arată Duca.
El amintește că Moldova a fost mai mult timp stat independent (30 de ani) decât a fost parte a României (22 de ani).
Apoi, mai spune Duca, moldovenii au fost puternic influențați de cultura și de spiritualitatea rusă și chiar și mitropolia fabricată de BOR a trebuit să țină cont de realitatea asta și să păstreze calendarul "pe vechi", vestminte și tip de cântare slav.
”De asta unirea este un non-subiect. Mai bine spus "și de asta". Pentru că trebuie adăugat faptul că toată evoluția României ultimilor 31 de ani a îndepărtat constant România de posibilitatea unirii”, mai observă analistul.
Despre cei care vehiculează ”unirea”, Duca spune că sunt două posibilități:
”1. Sunt fraieri.
2. Sunt băieți deștepți care flendură propagandă rusofobă ca să împiedice normalizarea relațiilor cu Rusia și să mențină vasalitatea României față de SUA”.
Duca mai arată că situația e similară cu cea din Ardeal.
”Nimeni nu ne poate lua Ardealul. Chiar sunteți copii? Însă maghiarofobia întreținută, ține România departe de Budapesta și de grupul de la Vișegrad. Și nu dăm dureri de cap stăpânilor euro-atlantici”, și completează el analiza.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0