Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum va arăta noul Guvern: Se vor regăsi sau nu oameni din alte partide

© Sputnik / Mihai CarausПресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020
Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Abonare
După ce a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate, PAS anunță că este gata să numească un nou Guvern. Mai mulți analiști politici și-a exprimat opiniile privind noua garnitură guvernamentală.
CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. Lipsa de experiență și de cadre sunt doar câteva dintre problemele cu care se va confrunta noul Guvern condus de PAS, consideră unii analiști politici.
PAS a prezentat lista candidaților la parlamentare - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Grosu: Suntem gata să numim un nou Guvern
"Alegerile practic le-a înmânat întreaga putere din stat. Eu cred că ei nu vor ezita să uzeze de ea în deplină măsură, astfel încât vor schimba elitele și funcționarii aflații la guvernare și vor guverna într-o manieră destul de autoritară, bazându-se pe subordonarea instituțiilor statului", a spus Corneliu Ciurea pentru Sputnik Moldova.
În opinia analistului politic, procedurile de formare a unui nou Guvern vor fi parcurse foarte rapid.
"În acest Guvern cred că se vor găsi oameni din garnitura de frunte a PAS-ului, inclusiv primii 10 de pe listă, dar vor fi incluși pentru a potoli supărările și câțiva oameni din Platforma DA pentru ai nu-i antagoniza și a-i păstra cumva cu atitudine fie prietenească, fie cel puțin neutră", a spus Ciurea. 
Analistul politic Roman Mihăeș susține că Partidul Acțiune și Solidaritate are o sarcină dificilă. 
"Ei spun că preiau o țară în moarte clinică. Dacă mergem pe această idee, ei trebuie să o resusciteze prin efort conjugat. Chiar dacă are o anumită experiență la guvernare, ne aducem aminte că Maia Sandu a fost prim-ministru și o parte a echipei PAS a fost deja implicată la guvernare, dar a fost o perioadă scurtă de timp și a fost și controversată din punct de vedere al mai multor aspecte. Din acest punct de vedere, ar fi mai bine dacă PAS ar accepta să preia anumiți experți, anumiți tehnocrați, specialiști și de la alte partide sau chiar din afara partidelor", a declarat Roman Mihăeș în emisie la Radio Sputnik Moldova
Misiunea care stă acum în fața formațiunii PAS este de a găsi oameni competenți pentru funcții cheie în stat.  
Roman Mihăieș - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Societate
Care sunt avantajele relațiilor cu Federația Rusă și cu occidentul: Expert
"Eu nu cred că PAS-ul poate acum acoperi câteva sute de funcții de top. Dacă PAS-ul preia guvernarea și se schimbă toată conducerea în toate ministerele, în toate departamentele, e nevoie de 200-300 de oameni într-o lună de zile să-i instaleze în funcții. Și eu cred că asta este o sarcină complicată astăzi pentru PAS", a spus analistul.
La rândul său, doctorul habilitat în politologie Victor Juc a explicat cum ar putea fi rezolvată problema cadrelor. 
"Desigur că ei se confruntă cu lipsă de cadre, dar ne aducem aminte că și Partidul Comuniștilor în 2001 de asemenea a avut mari probleme cu cadrele. Dar eu cred că, recrutând oameni din societatea civilă și din mediul academic, ei ar putea să acopere în cea mai mare parte spectrul de acțiuni care să fie realizate. Cred că mulți oameni sunt pregătiți ca să acorde o mână de ajutor", a declarat Victor Juc pentru Sputnik Moldova.
Astăzi, liderul PAS, Igor Grosu, a anunțat că formațiunea sa are deja pregătită garnitura guvernamentală și este gata să numească un nou Guvern. În cadrul unui briefing de presă, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate a precizat că își dorește învestirea unui Guvern cât mai curând posibil. 
"Avem pregătită garnitura guvernamentală și suntem gata să numim un nou Guvern și să prezentăm publicului un plan guvernamental pentru următorii patru ani", a mai spus Grosu. 
În context, politicianul anunță câteva priorități ale formațiunii pentru următoarea perioadă de guvernare. 
Alegători activi în diasporă și participare slabă în țară: Explicația expertului>>>
Potrivit CEC, prezența la vot în cadrul scrutinului de ieri a fost de peste 1 477 574 de alegători, ceea ce reprezentă 48,41% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale.
La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Alegătorii au ales între 23 de concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Rezultatele după procesarea a 100 % din procesele verbale

  • Partidul Acțiune și Solidaritate - 52,80%
  • Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 27,17%
  • Partidul Politic „ȘOR” - 5,74%.
Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament. Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,10% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,33%, urmat de Partidul Democrat cu 1,81%, PP DA - 1,45%.
Alte formațiuni politice au acumulat un procent nesemnificativ din opțiunile electoratului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0