Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Comentator politic: Victoria PAS-ului înseamnă și o provocare

© Sputnik / Mihai CarausRoman Mihăieș
Roman Mihăieș - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Abonare
Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie și noua configurație pe arena politică a Republicii Moldova: Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal cu analistul politic Roman Mihăeș.
Comentator politic: Victoria PAS-ului înseamnă și o provocare
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, analistul politic Roman Mihăeș a declarat că rezultatele preliminare ale alegerilor anticipate sunt surprinzătoare, chiar dacă majoritatea sondajelor arătau o victorie clară a PAS-ului. Cu toate acestea, niciun sondaj nu a putut prevede un scor atât de categoric și faptul că un singur partid ar putea asigura 63 de mandate în noul Legislativ.
Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Politică
Cum va arăta noul Legislativ: Are sau nu PAS majoritate constituțională - Grafică info
"Dacă ne oritentăm că PD a avut  la alegerile din 2019 - 24 la sută din voturi, evident că acum un întreg segment de voturi s-a dus către PAS. Și electoratul Platformei DA a votat pentru PAS. Deci avem două mari segmente importante: unul de centru și unul de centru-dreapta. Cel de-al treilea este unionist. Astfel, PAS a benefeciat masiv de aceste voturi", a explicat Roman Mihăeș.
În același timp, analistul politic a menționat că pe umerii aleșilor poporului cade o groază de responsabilități, iar această victorie ar însemna și o provocare pentru reprezentanții PAS.
"PAS afirma că Republica Moldova se află în moarte clinică. Deci acum ei au misiunea de a o resuscita. De unii singuri nu ar putea asigura stabilitatea economică și socială. Este nevoie de experți, secretari de stat, oameni tehnocrați și din alte partide. PAS nu poate acoperi toate necesitățile. Este nevoie de un efort conjugal, deși ne dăm bine seama că funcțiile cheie vor fi acoperite de membrii PAS", a subliniat Mihăeș.
De menționat că în viitorul parlament al Republicii Moldova vor intra Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilot și Socialiștilor și Partidul Politic Șor. Conform rezultatelor preliminare, Partidul Acțiune și Solidaritate acumulează 52,72% din voturi – cel mai mare scor obținut de un concurent electoral în istoria alegerilor parlamentare în Republica Moldova. Astfel, în noul Legislativ, PAS va avea 63 de mandate, BECS - 32 de mandate, dintre care 22 PSRM și 10 PCRM, iar Partidul ȘOR - 6 mandate.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0