Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegători activi în diasporă și participare slabă în țară: Explicația expertului

© Sputnik / Mihai CarausIurie Ciocan
Iurie Ciocan - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Abonare
În cadrul scrutinului din data de 11 iulie, prezența la vot a fost 1 477 574 de alegători, ceea ce reprezintă 48,41%. Aceasta este cea mai slabă prezență la vot din toate scrutinele parlamentare. Este opinia fostului președinte CEC, Iurie Ciocan.
Alegători activi în diasporă și prezența slabă la vot în interiorul țării: Explicația expertului
Женщины убирают пшеницу традиционным способом - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2021
Societate
Iată ce se întâmplă cu lanurile de grâu din țară - Video
"Aici a-și adăuga și faptul că prezența la vot corespunde unor trenduri regionale. Nu suntem unica țară în care această cifră este în scădere. Pe lângă aceasta, alegerile din acest an au coincis și cu perioada estivală", a precizat Iurie Ciocan.
Un fenomen ce devine tot mai răspândit în ciclul electoral din ultimii ani este faptul că prezența slabă la vot se înregistrează anume în interiorul țării, pe când peste hotare, cetățenii moldoveni dau dovadă de o responsabilitate civică tot mai accentuată.
Localitățile fantomă ale Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Republica Moldova
Când satele din Moldova vor începe să moară în masă
"Participarea este motivată de politicieni. Aceștia își îndeamnă alegătorii să meargă la vot. În acest an am văzut un accent deosebit față de alegătorii din afara țării. Practic toți concurenții electorali au avut întâlniri cu alegătorii din diasporă. De fapt, și cei din țară care nu au mers la votare au contribuit la o asmenea situație. Cei care doresc să schimbe lucrurile trebuie să iasă la urne. În opinia mea, este bine că cetățenii sunt mobilizați peste hotare, însă este mai tragic că politicienii nu motivează oamenii de acasă să iasă la vot. Ar trebui să lucreze la acest capitol, pentru că nu sunt ultimele alegeri din Moldova", a conchis expertul.
Potrivit CEC, prezența la vot în cadrul scrutinului de ieri a fost de peste 1 477 574 de alegători, ceea ce reprezentă 48,41% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale.
În dimineața acestei zile s-au închis ultimele trei secții de votare din diasporă. În cele 150 de secții de votare și-au exercitat dreptul la vot 212 mii de alegători. Cele mai activi alegători au fost la secții de votare au fost din Paris, Londra, Bologna, Parma, Verona, Berlin și Padova.  
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0