Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Observatorii CSI, despre votul din Moldova: alegerile se desfășoară fără excese

© Sputnik / Mihai CarausВыборы в парламент Молдовы 2021
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Abonare
Observatorii internaționali din CSI, care au fost acreditați de CEC să urmărească alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, au povestit cum se desfășoară scrutinul în Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 11 iul - Sputnik. Observatorii Adunării Interparlamentare a CSI, care monitorizează alegerile parlamentare anticipate din Moldova, sunt repartizați uniform în toate regiunile țării. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare CSI, Dmitri Kobițkii, la centrul de presă al Sputnik Moldova.
Артем Туров - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Politică
Deputat al Dumei de Stat: Transnistrenii votează calm, în conformitate cu legea
Un grup numeros de observatori din structurile oficiale ale Uniunii Statelor Independente se află la Chișinău, care monitorizează alegerile parlamentare anticipate.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Societate
Nereguli la alegeri: Poliția anunță care sunt cele mai grave cazuri
Un grup din cadrul IPA monitorizează alegerile în cadrul Misiunii de Observatori din Comunitatea Statelor Independente, condusă de Dmitri Kobițkii, secretar general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI. Candidatura sa a fost agreată în cadrul reuniunii Consiliului Plenipotențiarilor Permanenți ai statelor membre ale CSI pe lângă organele statutare și alte organe ale comunității.
Potrivit lui Kobițkii, la alegerile parlamentare anticipate se remarcă o participare activă la vot și o atmosferă destul de calmă la toate secțiile de votare.
„Am discutat atât cu membrii comisiilor electorale despre modul în care se desfășoară activitățile, cât și cu observatori naționali. Și unii, și alții subliniază că totul este calm, bine, fără excese, fără conflicte, nu au înregistrat nicio încălcare în acest moment. Asta a remarcat și un grup de observatori de-ai noștri. Prin urmare, sperăm sincer că până la sfârșitul zilei, până la ultima secție de votare, totul va fi la fel de stabil și de bun", a spus Kobițkii.
O opinie similară a fost exprimată de vicepreședintele Comitetului Juridic pentru Aplicarea Legii, Combaterea Criminalității și Combaterea Corupției al Republicii Kârgâzstan, Jogork  Keneș.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Demnitari și politicieni - la secțiile de votare - Foto
"Alegerile se desfășoară fără probleme ... La ora 21:00, secțiile de votare vor fi închise. Oamenii aleg partidele pe care le consideră demne", a spus Matraimov.
Comentând prezența la vot, Kobițki a menționat că tinerii sunt mai puțin activi în alegerile în toate statele din CSI. "Este posibil să se distingă doar Tadjikistanul, unde tinerii sunt mai activi în comparație cu alte țări ale comunității. În același timp, persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste sunt cei mai activi alegători din toate țările CSI", a declarat secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare CSI.
Deputatul Parlamentului Kazahstanului Snejana Imașeeva a atras atenția asupra măturilor anticorupție care s-au luat în cadrul alegerilor.
Cum au votat politicienii din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Video
Cum au votat politicienii din Moldova la alegerile parlamentare anticipate
"Oriunde la intrare (în secțiile de votare - n.n.) există produse igienice, aparate de măsurare a temperaturii. Există cazuri în care chiar președintele comisiei electorale măsoară temperatura. Am comunicat cu observatorii, cu președinții și chiar cu cei care vin la vot... Alegerile sunt calme, măsurate. Unde erau mulți oameni - coada se alinia chiar și în afara incintei. Au existat secții de votare unde erau puțini alegători", a spus Imașeeva, adăugând că totul a fost organizat foarte bine.
Potrivit ei, alegătorii au interes pentru alegeri pornind de la prezența la vot, de la cozile de la unele secții de votare. "Am observat interes. Starea de spirit este pozitivă. Oamenii probabil înțeleg că participă la unul dintre evenimentele fatidice din țară. În orice caz, această alegere va determina dezvoltarea în continuare a poporului din Moldova în următorii ani", a declarat Imașeeva.
Aigul Kapbarova, membru al Comitetului Senatului al Parlamentului Republicii Kazahstan pentru dezvoltare socio-culturală și știință, și-a exprimat convingerea că cetățenii Moldovei vor face alegerea corectă la alegerile din 11 iulie, iar deputații aleși vor face toate eforturile pentru a asigura dezvoltarea în continuare a Moldovei.
"Moldova este un important partener politic și economic al Kazahstanului, cu care interacționăm activ pe baza respectului reciproc și a pragmatismului. Particularitatea țărilor noastre este poziționarea lor geografică avantajoasă. Ambele țări sunt o punte de legătură între est și vest", a spus Kapbarova.
Pentru cele 101 mandate de deputat concurează candidați din 20 partide politice, 2 blocuri electorale și un candidat independent.
Политический эксперт – о возможности новых парламентских выборов - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Video
Victor Stepaniuc, despre alegerile parlamentare din Moldova
Au fost admiși să participe la alegeri următorilor actori politici, dispuși în funcție de numărul de ordine în buletin: Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;  Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”; Blocul electoral „RENATO USATÎI”; Partidul Politic „Șor”; Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate; Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor; Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”; Partidul Democrat din Moldova; Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”; Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”; Partidul Politic „Democraţia Acasă”; Partidul Politic „NOI”; Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”; Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR; Partidul Politic Partidul Verde Ecologist; Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”; Partidul Politic „Puterea Oamenilor”; Partidul Regiunilor din Moldova; Partidul „Patrioții Moldovei”; Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”; PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ; Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii; Veaceslav Valico (candidat independent). Conform Codului Electoral, pragul minim de acces în Parlament pentru partide sau alte organizații social-politice este de 5%, pentru un blocuri electorale – de 7%, iar pentru candidații independenți – de 2%. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puțin de 1/3 din numărul total al alegătorilor.
Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale vor prezenta pe parcursul zilei informații despre mersul alegerilor și prezența la vot. După încheierea votării și numărarea voturilor, dar nu mai târziu de 18 ore după închiderea secțiilor de votare, se va completa formularul special pentru numărarea voturilor, se vor verifica datele din acesta și se va întocmi procesul verbal privind rezultatele votării.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0