Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Comentator politic: La ce surprize ne putem aștepta de la acest scrutin

© Sputnik / Mihai CarausVictor Nichituș
Victor Nichituș - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Abonare
Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș a remarcat că în comparație cu alegerile parlamentare din februarie 2019, dinamica prezenței la vot este mult mai mare în acest an. Cum ar putea influența această situație rezultatele scrutinului?
Comentator politic: La ce surprize ne putem aștepta de la acest scrutin
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", Victor Nichituș a subliniat că dinamica prezenței la vot a cetățenilor în Republica Moldova, dar și a celor de peste hotare, vorbește despre interesul sporit al alegătorilor pentru viitorul țării. Pentru prima oară, în stânga Nistrului s-au format cozi chiar înainte de deschiderea secțiilor de votare. Și prezența diasporei în primele ore ale dimineții nu poate fi trecută cu vederea.
Întrebat dacă diaspora ar putea furniza chiar și 20 de mandate în viitorul Parlament, Victor Nichituș a precizat că cetățenii din stânga Nistrului nu vor lăsa ca diaspora să încline balanța în acest sens.
 Парламентские выборы в Молдове: ситуация в Варнице - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Societate
La Varnița s-au format cozi încă înainte de deschiderea secțiilor de votare - Foto
"Pentru prima dată la secțiile de votare deschise pentru cetățenii Republicii Moldova cu domiciliul în regiunea transnistreană s-au format asemenea cozi și nu este vorba de transportarea organizată la vot, ci despre simțul civic de care dau dovadă. În acest moment, nicio formațiune politică nu poate spune că diaspora aparține unui singur concurent electoral. Am putea avea parte de multe surprize, inclusiv partidele mici să obțină rezultatul cuvenit pentru a accede în viitorul Parlament", a afirmat comentatorul politic.
De menționat că secțiile de votare din țară s-au deschis la ora 7:00 și își vor încheia activitatea la ora 21:00. În cursa pentru mandatele de deputat participă 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. În total, 1791 de persoane pretind la cele 101 locuri în parlamentul țării.
Conform Codului Electoral, pragul minim de acces în Parlament pentru partide sau alte organizații social-politice este de 5%, pentru un blocuri electorale – de 7%, iar pentru candidații independenți – de 2%.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0