Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Intoxicațiile alimentare: Tot mai multe cazuri pe timp de caniculă

© Sputnik / OsmatescoAna Carpovici
Ana Carpovici - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2021
Abonare
Tot mai mulți moldoveni semnalează cazuri de intoxicație în perioada estivală. Specialiștii susțin că, în comparație cu anul precedent, în sezonul estival curent numărul persoanelor care întâmpină probleme de sănătate cauzate de intoxicație a crescut simțitor.
Atenție la ce mâncați: Tot mai multe cazuri de intoxicații alimentare
Sporirea cazurilor de intoxicații în urma consumului de fructe, ciuperci și alte produse alimentare a fost înregistrate pe parcursul primei luni de vară. Potrivit specialistului din cadrul Serviciului 112 Ana Carpovici, mai mulți moldoveni s-au adresat după ajutor în ultima perioadă.
"Doar în ziua de 4 iulie au fost raportate 27 de urgențe privind intoxicațiile alimentare, cu simptomatica de greață, vomă, febră, dureri abdominale, dureri de cap, slăbiciuni, frisoane. Deși intoxicațiile sunt întâlnite mai des anume în perioada caldă a anului, cazurile s-au triplat comparativ cu perioada similară a anului trecut", a precizat Carpovici.
Potrivit specialistului, cele mai multe solicitări sunt din Chișinău, Briceni și Soroca.
© Sputnik / OsmatescoLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Luminița Suveică
Și nutriționiștii vin cu câteva recomandări în acest sens. Chiar dacă unii vânzători susțin că fructele și legumele pe care le propun consumatorilor nu au fost tratate chimic, totuși este bine ca oamenii să se asigure înainte să consume produsele procurate.
"Toate fructele conțin nitrați - săruri ale acidului azotic ce ajută la formarea proteinei vegetale, însă acestea nu trebuie să fie în exces. O parte din nitrați pot fi eliminați de organism, iar cei care interacționează cu microflora din intestine formează compuși dăunători – nitriții. Aceștia de fapt prezintă cel mai mare pericol și duc la tulburări grave ale metabolismului, scad imunitatea, provoacă un dezechilibru a sistemului nervos și altele", a explicat într-un interviu pentru Sputnik doctorul în medicină Luminița Suveică.
Medicul nutriționist a îndemnat oamenii să nu se lase ademeniți de ofertele comercianților și să consume fructe și legume de sezon, crescute în țara noastră.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0