Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sectorul HoReCa: Situația după anularea mai multor restricții

© Sputnik / Miroslav RotariAneta Zasavițchi
Aneta Zasavițchi - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După relaxarea mai multor restricții în ultimele luni, situația s-a îmbunătățit în acest sector, chiar dacă multe localuri și-au închis definitiv activitatea.
Criză de angajați în sectorul HoReCa: Prognoze și perspective
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Aneta Zasaviţchi a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat pierderi colosale. Totuși, în ultimele luni situația s-a îmbunătățit ușor în acest sector.
"Comparativ cu ultimele 2-3 luni, ne-am revenit un pic. Marja de pierderi a scăzut. În sezonul cald oamenii aleg să-și petreacă timpul liber la o pensiune sau un restaurant. Cu toate acestea, în vara anului trecut, când circulația peste hotare era restricționată, turismul intern a înregistrat o dezvoltare semnificativă. În acest an și timpul de afară împiedică acest proces", a declarat Aneta Zasavițchi.
În prezent, cea mai mare problemă cu care se confruntă sectorul HoReCa este criza de resurse umane. Dacă anterior locurile vacante erau luate cu asalt, acum oamenii sunt sceptici în privința angajării în acest sector.
"Odată cu reînceperea activităților de distracții, este greu să găsim personal. Mulți tineri sunt plecați, iar cei rămași consideră că HoReCa este un sector riscant și, în cazul agravării situației pandemice, noi vom fi primii care vom avea de suferit. Din păcate, HoReCa a ajuns să nu ofere încredere viitorilor angajați, iar această criză o vedem în creștere în următorul an", a subliniat Zasavițchi.
© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Roman Chircă
Anterior, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.
"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.
De menționat că în Chișinău, în jur de 30 procente din localuri și-au oprit definitiv activitatea, iar altele 20 au fost revândute altor persoane care au avut potențialul financiar de a le menține. 
În Capitală sunt aproximativ 1800 de unități de alimentație publică.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0