Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calenadr Ortodox: Sfinții Petru și Fevronia - Ziua familiei, dragostei şi fidelităţii

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaBiserica Sfinții Petru și Fevronia din Novosibisk
Biserica Sfinții Petru și Fevronia din Novosibisk - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Abonare
Sfinții care sunt de mare ajutor pentru cei ce vor să se căsătorească: Conform calendarului ortodox, astăzi sunt prăznuiți sfinții Petru și Fevronia, considerați ocrotitorii familiei, dragostei și fidelității.
CHIȘINĂU, 8 iul - Sputnik. Sfinții Petru și Fevronia sunt prăznuiți astăzi de creștinii ortodocși. Ei sunt considerați ocrotitorii familiei, dragostei și fidelității.
Potrivit Registrului de Stat al Populaţiei, 25 de mii 355 de bărbați poartă numele de Petru și doar 630 femei care au numele Fevronia.

Viața Sfinților Petru și Fevronia

Cneazul Petru a trăit în ţinutul Murom din Rusia, ajungând domnitorul în 1203. El a fost al doilea fiu al Cneazului Iuri Vladimirovici de Murom. Cneazul s-a îmbolnăvit foarte rău chiar la începutul domniei sale. Unii dintre cei de la curte auziseră despre fiica unui prisăcar ce era vestită pentru iscusinţa de a-i ajuta pe cei bolnavi cu ierburi de leac, astfel că au chemat-o să-l vindece pe cneaz. Îngrijit de ea, tânărul cneaz şi-a recăpătat sănătatea. Ajungând a o cunoaşte în tot acest răstimp, el s-a îndrăgostit de fermecătoarea şi înţeleapta Fevronia.
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2021
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iulie
Deşi nu era cneaghină, ci o fată de rând, cneazul a dorit să se însoare cu ea, ceea ce s-a şi întâmplat. Dar boierii nu s-au împăcat cu gândul că o femeie de rând a ajuns cneaghină. Au ajuns chiar să-i ceară cneazului să o lase. Când cneazul Petru a refuzat să facă asta, boierii i-au alungat din cetate.
Tinerii au pornit la drum într-o barcă. Cneazul era foarte mâhnit de cele întâmplate, dar soţia îl îmbărbăta şi îl mângăia. Curând, multe nenorociri au căzut asupra cetăţii Muromului, iar norodul socotea că ele au fost cauzate de purtarea lor urâtă faţă de cneaz şi soţia lui.
Astfel, pocăindu-se, le-au cerut cneazului Petru şi cneaghinei Fevronia să vină înapoi. Sfânta pereche s-a întors la Murom, dăruindu-se facerilor de bine şi milosteniei, lucrând mai ales întru folosul săracilor, lucru pentru care au fost foarte îndrăgiţi.
La apropierea morţii, ei s-au tuns în cinul monahicesc, fiind cunoscuţi şi sub numele lor de călugări: David şi Evfrosinia. Ei s-au rugat să moară în aceeaşi zi şi au cerut să fie înmormântaţi în acelaşi sicriu, doar cu o despărţitură între trupuri. Au murit în aceeaşi zi: (8 iulie) 1228. În anul 1547, prin străduinţa Sfântului Macarie al Moscovei, ei au fost proslăviţi drept Sfinţi.

Istorie și semnificație

Alexei Komov - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2019
Societate
Sprijinirea valorilor familiei nu e fascism, e grija pentru omenire - reprezentant al WCF
Sfinţii Petru şi Fevronia au fost şi rămân un model de căsătorie creştină, viaţa lor fiind un minunat exemplu pentru toţi cei care-şi doresc o familiei sau au întemeiat deja una. Ei sunt Grabnic Ajutători pentru cei care vor să se căsătorească, dar şi pentru cei care întâmpină diverse probleme în familie.
În anul 2008, pe 26 martie, Consiliul Federaţiei Ruse a aprobat în unanimitate propunerea Comitetului de politică socială de a stabili ca Sfinţii Petru şi Fevronia să fie numiţi ocrotitori ai familiei ortodoxe, chiar dacă Sfinţii aveau acest statut din perioada Rusiei Kieviene. Această hotărâre a fost confirmată şi de Biserica Ortodoxă din Rusia.
În Rusia, 8 iulie este declarată oficial zi de sărbătoare - "Ziua familiei, dragostei şi fidelităţii", ce se serbează din 2008 în numele Sfinţilor Petru şi Fevronia. Această sărbătoare are drept simbol floarea de muşeţel.
Fluxul de știri
0