Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Psiholog: Puterea exemplului - cea mai sigură formă de educație a copiilor

© Sputnik / Rodion ProcaZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Abonare
Psihologul și profesorul universitar Zinaida Gribincea a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre cele mai importante greșeli comise de părinți în educarea copiilor.
Psiholog: Puterea exemplului - cea mai sigură formă de educație a copiilor
Educația copiilor se face acasă, în sânul familiei, iar disciplina trebuie să fie în capul mesei. Cu toate acestea, termenul de disciplină și educație poate fi perceput diferit de fiecare membru.
Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, pentru părinți este o misiune complicată de a găsi acel mijloc de aur, însă un lucru cert este că în familiile în care lipsesc unele convingeri și nu sunt impuse unele limite și reguli de comportament, atunci lucrurile ar putea lua o întorsăstură greșită pe viitor. Mai mult, părinții sunt cei responsabili de adultul de mâine.
"În familie trebuie explicat foarte clar rolul de părinte, relația adult-copil. De multe ori părinții fie își educă copiii prin metode de violență, fie le oferă o hipertutelare – încercând să le intre în voie și să fie conduși de cei mici. Este important de cunoscut că tot ce a însușit în familie, copilul va expune în comportamentul său social", a precizat psihologul.
Mai mult, Zinaida Gribincea susține că părinții sunt cel mai bun exemplu pentru odraslele lor. Nici o grădiniță sau altă instituție nu-i va oferi micuțuilui ceea ce va însuși în familie.
Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2020
Republica Moldova
De ce copiii de azi nu au răbdare și nu suportă plictiseala: Explicația psihologului
"Un păritne trebuie să se privească în oglindă și să înțeleagă ce poate schimba la el pentru a fi un exemplu pentru copilul său. În momentul când tata spune: nu este bine să bârfești și să fii invidios, dar manifestă același comportament, atunci evident copilul va prelua acest comportament", a explicat specialistul.
În același timp, afelierea emoțională și principalele achiziții valorice se preiau din familie, iar faptul că mulți părinți dau vina pe grădiniță sau școală este o idee greșită. Atunci când adulții vor conștientiza acest lucru, situația se va schimba simțitor în societatea noastră, a mai adăugat psihologul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0