Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Prin acțiunile sale, AUR sprijină separatismul

© Sputnik / Mihai CarausАкция AUR в Варнице
Акция AUR в Варнице - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Abonare
Cetățenii din stânga Nistrului au aceleași drepturi ca și cei din partea dreaptă, iar autoritățile ar trebuie să le apere interesele, susține un fost vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale, comentând acțiunile care au vut loc la punctul de control Varnița.
CHIȘINĂU, 8 iul - Sputnik. Chiar dacă am admite că alegătorii din regiunea transnistreană sunt manipulați și nu votează într-un cadru legal, descurajarea acestor alegători de a participa la vot contravine interesului național al Republicii Moldova. Este ideea exprimată de fostul vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu în cadrul unei discuții purtate în Centrul de presă Sputnik Moldova. Urâtu a fost rugat să comenteze acțiunile de astăzi de la punctul de control Varnița. 
Акция AUR в Варнице - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Politică
Deputat al Dumei de Stat, despre acțiunea AUR: imaturitate politică și iresponsabilitate
„Oamenii, alegătorii din partea stângă a Nistrului nu poartă nicio vină. Ei nu pot fi considerați ca făcând parte dintr-o lume paralelă sau că ar fi dușmani. Ei sunt oameni și uneori poate mult mai constienți decât cei din partea dreaptă a Nistrului. Chiar dacă s-ar face fraudarea (alegerilor - n.n.), cum ar fi transportarea organizată a alegătorilor sau chiar dacă s-ar achita acea sumă de 20-40 de dolari (pentru un vot - n.n.), nu consider că este un lucru negativ deoarece se arară că în timpul alegerilor este posibil ca ei să participe. Asta demonstrează că e posibilă cooperaea și în afara alegerilor. Înseamnă că cineva deține controlul. Când vrea apasă da, când vrea apasă nu. Prin aceste alegeri am putea ușor să depistăm cine și ce interese are”, a menționat Ștefan Urâtu. 
El spune că indiferent pentru cine și-au dat votul cetățenii din stânga Nistrului (de exemplu, la scrutinul prezidențial, pezența lor la vot a demonstrat că sunt mebri activi ao societății), autoritățile trebuie să apere drepturile și interesele lor la fel cum le apără pe cele ale oricărui cetățean. 
„Dacă nu-i lăsăm să participe la vot, evident că noi facem separatism. Asta nu înteleg politicienii care comit astfel de lucruri. Este doar o sperietoare”, a mai spus fostul vicepreședinte al CEC. 
Amintim, Alianța pentru Unirea Românilor a încercat astăzi repetat să ajungă în stânga Nistrului. Ei au încercat să traverseze frontiera administrativă cu regiunea transnistreană, afirmând că intenționează să desfășoare acolo agitație electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. După ce au pichetat mai multe ore intrarea în punctul de control Varnița, între reprezentanții AUR și grănicerii transnistreni au avut loc altercații și îmbrânceli. La fața locului și-au făcut apariția și polițiștii moldoveni. Conflictul s-a stins repede, fără a produce victime. În cadrul acțiunii, membrii AUR au cerut retragerea militarilor ruși de menținere a păcii din stânga Nistrului. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0