Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Cetățenii moldoveni nu mai sunt vizați de cotele privind șederea temporară în Rusia

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaБлагоустройство площади Киевского вокзала
Благоустройство площади Киевского вокзала - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Abonare
Federația Rusă a făcut, pentru a câta oară, un pas prietenos în raport cu Republica Moldova și cetățenii ei.
CHIȘINĂU, 7 iul – Sputnik. De acum înainte, deținătorii pașaportului moldovenesc care vor să obțină permis de ședere temporară în Rusia vor beneficia de facilități semnificative.
Modificările respective în legislația rusă au fost operate la inițiativa deputatului Dumei de Stat, membru al comisiei pentru relațiile cu CSI, Artiom Turov.
© Sputnik / OsmatescoТуров Артем
Туров Артем  - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Туров Артем
Artiom Turov
“Din 1 iulie intră în vigoare o prevedere aparte a Legii Federale nr. 274-LF cu privire la modificarea Legii cu privire la statutul juridic al cetățenilor străini în Federația Rusă și Legii cu privire la înregistrarea dactiloscopică în Rusia.
Potrivit noilor prevederi, în particular, a fost extinsă lista cetățenilor străini care se bucură de dreptul de a obține permis de ședere temporară în Rusia fără a se ține cont de cotele instituite de guvernul țării noastre. Acum, din această listă fac parte și cetățenii Republicii Moldova”, a anunțat Artiom Turov într-un interviu pentru Sputnik Moldova.
În acest fel, cetățenii moldoveni vor obține dreptul de a munci și locui temporar în Rusia într-un regim simplificat.
Военные учения НАТО в Черном море  - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2021
Politică
Deputat rus, despre exercițiile militare din România: NATO își îndeplinește sarcinile
Permisul de ședere temporară este un document care le permite străinilor să locuiască și să muncească în Rusia timp de trei ani.
Obținerea permisului de ședere temporară este, cu puține excepții, reprezintă o primă etapă în obținerea cetățeniei ruse. Aflându-se în țară cel puțin un an în baza acestui document, puteți opține un permis de ședere permanentă, iar ulterior – cetățenia rusă.
Menționăm că executivul rus apobă anual cote privind eliberarea permiselor de ședere temporară, pornind de la solicitările regiunilor, care se micșorează anual. Astfel, în decursul anului 2021, în Rusia vor fi eliberate 39 325 permise de ședere temporară, dintre care în Moscova doar 2000.
Respectiv, prezenta decizie a guvernului rus reprezintă un gest prietenos față de Moldova și cetățenii ei.
“Evident, în această decizie a jucat un rol important dorința statului rus de a construi relații de bună vecinătate, relații reciproc avantajoase cu Republica Moldova. Declarații în acest sens sunt făcute consecvent și de mult timp de către reprezentanții autorităților ruse.
Pentru Rusia, Moldova a fost și rămâne un popor frățesc. Avem o credință și o istorie comună. Fără îndoială, edificarea unor relații cu astfel de parteneri apropiați în cadrul CSI reprezintă o prioritate pentru țara noastră”, a declarat deputatul Dumei de Stat.
Turov a subliniat în mod special că Federația Rusă cooperează cu Moldova în diverse sfere, inclusiv în cea umanitară și economică. O componentă separată a acestei cooperări în ultimul timp a devenit problema pandemiei coronavirusului, un domeniul în care Rusia oferă cu regularitate ajutor și susținere Moldovei.
Reamintim că, odată cu modificările care vizează cotele, în Rusia a fost adoptată o lege cu privire la înregistrarea biometrică obligatorie și certificarea medicală a tuturor străinilor care intră în țară pentru o perioadă mai mare de trei luni.
Работа московских вокзалов - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Rusia
Moldovenii în Rusia: Noi reguli de intrare în țară
Legea prevede obligativitatea înregistrării dactiloscopice (amprentarea digitală), fotografierii și certificării medicală a tuturor străinilor care intră în Rusia pentru o perioadă mai mare de 90 de zile – toate acestea proceduri trebuie trecute în decurs de 90 de zile, din ziua intrării în Federația Rusă. Totodată, străinii care sosesc în Rusia pentru angajare în câmpul muncii sunt obligați să se înregistreze și să se certifice medical în decurs de 30 zile.
Certificarea medicală trebuie să includă nu doar un test pentru boli infecțioase grave, inclusiv HIV SIDA, dar și verificarea privind “existența sau lipsa faptului consumului” substanțelor psihotrope și noi substanțe potențial periculoase.
Cerințele privind înregistrarea dactiloscopică și fotografică, dar și certificarea medicală nu vor viza copiii cu vârsta de până la 6 ani și cetățenii Belarusului, precum și diplomații și familiilor acestora, în baza princiiilor de reciprocitate între țări.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0