Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Progres important al Rusiei în proiectul Eurasiatic

© Photo : МИД РоссииС.В.Лавров и Министр иностранных дел Республики Индонезии Р.Марсуди
С.В.Лавров и Министр иностранных дел Республики Индонезии Р.Марсуди - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Abonare
O reuniune de succes cu ministrul de Externe Serghei Lavrov în prim plan, va contribui la dezvoltare și la bunele relații într-o zonă economică dinamică a lumii.
BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunță că ieri, 6 iulie, la Jakarta, sub co-președinția lui Serghei Lavrov și a ministrului afacerilor externe al Republicii Indonezia, Retno Marsudi, a avut loc o întâlnire specială a conducătorilor din domeniul Afacerilor Externe Rusia-ASEAN.
Сергей Викторович Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2021
Rusia
Lavrov, avertisment pentru SUA privind tentativa unui dialog de pe o ”poziție de forță”
Întâlnirea a avut loc în format de videoconferință și a fost dedicată celei de-a 30-a aniversări a relațiilor Rusia-ASEAN.
În cadrul întâlnirii s-au evidențiat progresele realizate în parteneriatul strategic dintre Rusia și ASEAN și s-au conturat măsuri specifice pentru dezvoltarea sa în continuare.
Un pas important a fost aprobarea conceptelor noilor mecanisme comune – prin consultările cu înalții reprezentanți responsabili cu probleme de securitate și dialogul privind securitatea utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor.
Extrem de important: înalții reprezentanți ai statelor membre au discutat despre perspectivele dezvoltării legăturilor ASEAN cu Uniunea Economică Eurasiatică și cu Organizația de Cooperare de la Shanghai, în interesul stabilirii unui contur larg de integrare în spațiul Eurasiei Mari.
În urma ședinței, a fost adoptată o declarație comună, care menționează în final ”Consolidarea parteneriatului multilateral între organizațiile din Asia-Pacific din regiune și să explorarea cooperării concrete pe probleme de interes reciproc între ASEAN, Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) și Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO).
***
ASEAN - Asociația națiunilor din sud-estul Asiei, este o organizație politică și economică a zece țări din Asia de sud-est, constituită la 8 august 1967 de Indonezia, Malaysia, Filipine, Singapore și Thailanda.
La ora actuală, cuprinde 10 membri: Brunei, Cambogia, Indonezia, Laos, Malaiezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam.
***
Din Organizația pentru Cooperare de la Shanghai fac parte Rusia, China, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kârgâzstan – iar Mongolia, Iran, India și Pakistan  au statut de observatori.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0