Datoria externă a Moldovei este de 68% din PIB: Cât anume și cui datorăm cel mai mult

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Abonare
Banca Națională a Moldovei a publicat noi informații despre datoria externă a țării. Experții economici Roman Chircă și Viorel Gîrbu au comentat pentru Sputnik datele din noul raport.
CHIȘINĂU, iul – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a raportat că datoria externă brută a Republicii Moldova depășea 8 miliarde de dolari (8 253,89 mil. USD) la sfârșitul lunii martie. Această sumă este echivalentă cu 68% din valoarea Produsului Intern Brut al țării (PIB).
Dolari SUA - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Rezervele valutare ale BNM au scăzut, iar inflația a crescut în martie – experți
Precizăm că, potrivit statisticilor oficiale, PIB-ul estimat pentru trimestrul I din 2021 a însumat 46,5 miliarde de lei în prețuri curente (de piață). Comparativ cu primul trimestru din 2020, PIB-ul s-a majorat în ianuarie-martie 2021, în termeni reali, cu 1,8% pe seria brută și cu 0,1% pe seria ajustată sezonier.

De ce a scăzut datoria externă

Vestea bună e că, pe parcursul primului trimestru din 2021, datoria externă a scăzut cu 1,2%.
Datoria externă publică şi public garantată a reprezentat 28,6% din totalul datoriei externe, însumând 2,36 miliarde de dolari. Datoria externă privată negarantată s-a cifrat la 5,89 miliarde dolari americani.
Expertul economic Roman Chircă a explicat, solicitat de Sputnik, ce anume a provocat reducerea datoriei publice externe.
„Datoria publică externă a scăzut cu 2,9%, până la 28%, în principal datorită faptului că într-o perioadă de peste un an, Republica Moldova nu a contractat credite externe, iar plățile de deservire a datoriei externe au dus la diminuarea acesteia. În plus, creditul de urgență oferit de Fondul Monetar Internațional a fost și încă este suficient atât pentru acoperirea balanței de plăți, precum și pentru stabilitatea finanțelor publice”, a comentat Roman Chircă.

Principalii creditori ai Moldovei: BM, FMI, BEI

Principalul creditor al statului a rămas Grupul Băncii Mondiale (BM), cu o pondere de 33,2% din total. Al doilea creditor ca importanță este Fondul Monetar Internațional (FMI), cu 27,3% din total. Pe locul trei în topul creditorilor Moldovei se află Banca Europeană pentru Investiții (BEI), cu 17,9% din total.  
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2021
Societate
Economist: Ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți după schimbările operate de ANRE
Expertul economic Viorel Gîrbu, solicitat de Sputnik, a constatat că nu există  schimbări semnificative în structura datoriei externe a Moldovei, inclusiv în ceea ce privește topul creditorilor, iar faptul că datoria scade este, bineînțeles, un „lucru bun”.
Potrivit BNM, cea mai mare parte a soldului datoriei externe brute, 71,2%, îi revine datoriei pe termen lung (5 874,98 mil. USD pe data de 31.03.2021). Aceasta a scăzut cu 1,6% până la sfârșitul lunii martie, comparativ cu începutul anului. Datoria externă pe termen scurt a Moldovei s-a diminuat cu 0,3% în același interval (2 378,91 mil. USD pe data de 31.03.2021).

De ce a crescut deficitul de cont curent al balanței de plăți

În ianuarie-martie 2021, deficitul contului curent al balanței de plăți a Republicii Moldova a crescut, comparativ cu cel înregistrat în primul trimestru din 2020 atât ca valoare absolută, cât și raportat la PIB. La sfârșitul lunii martie 2021, deficitul a fost de 341,72 mil. USD, în creștere cu 67% față de primele trei luni din anul 2020, potrivit datelor preliminare anunțate de BNM. Raportat la PIB, contul curent a avut un deficit de 12,8%  (- 8,2 % în trimestrul I din 2020).
lei moldovenești - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2021
Societate
Economia Moldovei în 2020: Exporturile au scăzut semnificativ
„Această dinamică a fost determinată de sporirea considerabilă a deficitului comerțului exterior cu bunuri și de scăderea substanțială a excedentului veniturilor primare, în timp ce balanțele serviciilor și a veniturilor secundare s-au îmbunătățit. Deficitul comerţului cu bunuri a constituit 904,56 mil. USD, crescând cu 26,2 la sută față de ianuarie-martie 2020 din cauza sporirii accentuate a importurilor de bunuri (+15,0 la sută), în timp ce exporturile de bunuri practic nu s-au schimbat (+0,1 la sută)”, a explicat BNM.
„Deși prețurile la bunurile exportate s-au majorat cu 13,6 la sută, comparativ cu trimestrul I 2020, aceasta nu a rezultat în creșterea valorii exportului de bunuri din cauza volumelor fizice în scădere (-10,7 la sută)”, a specificat Banca Națională.
Expertul economic Roman Chircă a comentat pentru Sputnik aspectul creșterii deficitului de cont curent al balanței de plăți a Moldovei
„Deficitul contului curent a crescut în primul rând datorită scăderii exporturilor, în special în ianuarie și, respectiv, din cauza diminuării intrărilor de valută. Lucrurile s-au îmbunătățit în februarie, dar se atestă o descreștere față de 2020. Ulterior, dupa luna martie, dinamica va fi mai mult pozitivă, iar exporturile ar putea să crească”, a prognozat Roman Chircă.

Datoria externă de 68% din PIB ar trebui să ne sperie?

L-am întrebat pe Roman Chircă dacă o datorie externă a țării de 68% din PIB ar trebui să ne sperie.
„Este datoria totală brută. Majoritatea țărilor sunt cu mult peste acest indicator”, a răspuns expertul economic.
заброшенный завод - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2021
Republica Moldova
Ipocrizia guvernanților de la Chișinău: ruinarea economiei dată drept mare succes
În opinia interlocutorului, Moldova are o datorie externă de mărime „medie”. „În general, este un nivel acceptabil, în comparație cu 60%, cât constituie plafonul european”, a explicat expertul economic.
Totodată, potrivit lui Roman Chircă, ideal ar fi ca împrumuturile externe „atrase să fie investite în proiecte sustenabile”, proiecte pe termen lung, care să dezvolte economia, „dar nu în consum curent”.
Este însă un lucru problematic de realizat în actualele condiții, când economia încă mai este marcată de criza provocată de pandemie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0