Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Economist: Ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți după schimbările operate de ANRE

© AFP 2024 / RONALDO SCHEMIDTАЗС
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2021
Abonare
Economistul Veaceslav Ioniță a explicat pe blogul său care vor fi efectele noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Economistul Veaceslav Ioniță a scris pe blogul său că noua metodologie de calculare a prețurilor la combustibil aprobată pe 14 iunie de către ANRE și noile marje comerciale vor avea câteva efecte negative.
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Societate
De ce se majorează prețul la carburanți: Explicația expertului
Ioniță consideră că, în consecință, vor dispărea de pe piață companiile mici autohtone care au mai rămas, iar 2-3 companii transnaționale vor institui monopol. 
„ANRE a decis să dea dovadă de ”grijă” față de consumatori și a decis să aprobe atât metodologia de calcul cât și marjele comerciale. Însă o analiză atentă la cea ce au decis ei să publice denotă faptul că ANRE a hotărât să ne arunce ”colb în ochi” și iluzia unor prețuri mici la produsele petroliere”, menționează expertul pe blogul său. 
De asemenea, el este convins că în curând vom asista la perturbații pe piața produselor petroliere.
„Evident că imediat după alegeri după ce vor dispărea ultimele companii mici, aceste marje comerciale vor fi anulate de instanțele de judecată și companiile petroliere vor obține tariful dorit de ei, care la sigur va fi  mult mai mare decât cel care în mod normal trebuie să fie aprobat de către ANRE. Iar în final prin decizia unei instanțe de judecată ne vor fi impuse niște tarife luate din pod, mult mai mari, decât cele care trebuie să fie”, a subliniat Veaceslav Ioniță.
Amintim că ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2021
Societate
Expert despre plafonarea prețurilor la combustibil: Lucru nedus până la capăt
Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 
La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.
O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0