Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pot oare fi obligați moldovenii să se vaccineze – expert

© Sputnik / Mihai CarausМарафон вакцинации "СпутникомV" в Кишиневе
Марафон вакцинации СпутникомV в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2021
Abonare
Expertul a adus exemplele altor țări și a explicat dacă vaccinarea obligatorie încalcă drepturile omului.
CHIȘINĂU, 6 iul – Sputnik. Medicii spun că astăzi în Moldova 12% din populație și-a administrat vaccinul împotriva coronavirusului. Este suficient acest lucru pentru formarea imunității colective sau ar trebui să ne așteptăm că statul va aplica măsuri administrative? Această problemă a fost discutată în studioul Sputnik Moldova cu specialistul în sănătate Ala Tocarciuc.
După demararea vaccinării, a spus expertul, în toate țările aceasta a fost benevolă și gratuită, adică statele și-au asumat finanțarea acestui proces, și este vorba de mulți bani. Din păcate, s-a văzut mai târziu că vaccinarea benevolă nu a fost întotdeauna eficientă deoarece ea poate fi eficientă doar în țările cu un nivel înalt de conștiinciozitatea  cetățenilor.
"În aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a examinat chestiunea dacă vaccinarea obligatorie constituie o încălcare a drepturilor omului. Curtea a decis că nu există nicio încălcare atunci când este vorba de o amenințare la adresa sănătății publice. După aceea, țările au început să impună obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii de cetățeni ", a declarat specialistul.
Марафон вакцинации СпутникомV в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
Societate
Când se vor putea revaccina chișinăuienii care și-au administrat prima doză de ”Sputnik V”
Tocarciuc a subliniat că aceasta este calea corectă: dacă statul, ca organ de conducere asigură cetățenii cu vaccinuri gratuite și este responsabil pentru siguranța lor, atunci acest lucru îl obligă să ia măsuri dure pentru protejarea în masă a sănătății cetățenilor.
"Astăzi, cetățenii care refuză vaccinarea prezintă un risc sporit în Moldova. În urmă cu 50 de ani, fiecare copil era vaccinat conform calendarului de imunizare și nimeni nu se gândea să refuze. Era o regulă generală care reglementa răspândirea bolilor infecțioase". a conchis interlocutorul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0