Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Igor Șarov riscă să rămână fără funcția de rector al USM: Care este motivul

Igor Șarov - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Fostul ministru al Educației și actualul rector al USM riscă să rămână fără funcția sa după ce ar fi admis un conflict de interese cu fiul său. Acesta a ajuns în vizorul ANI în urma unei investigații jurnalistice. 
CHIȘINĂU, 6 iul - Sputnik. Autoritatea Națională de Integritate anunță că fostul secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ar fi admis un conflict de interese cu fiul său. Purtătorul de cuvânt al ANI, Maria Dastic, a confirmat pentru Sputnik Moldova că este vorba despre fostul ministru al Educației și actual rector al Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov.
diplomat - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2021
Societate
Ce șiretlicuri folosesc funcționarii publici pentru a-și ascunde adevărata avere
Potrivit ANI, Șarov a participat la luarea deciziilor în cadrul ședințelor grupului de lucru pentru achiziții, unde și-a dat votul în favoarea și în interesul fiului său, iar ca urmare, între minister și SRL-ul fiului său s-a semnat un contract de achiziție în sumă de peste 850 de mii de lei.
Igor Șarov a ajuns în vizorul ANI în ianuarie 2021, după ce în spațiul public a apărut o investigație jurnalistică în care se menționa faptul că fostul secretar de stat ar fi admis un conflict de interese cu fiul său.
Astfel, în urma investigațiilor inițiate, s-a stabilit că în perioada octombrie 2017-august 2019, atunci când Șarov deținea funcția de secretar general de stat, el a participat la luare deciziilor în calitatea de președinte al grupului de lucru pentru achiziții al ministerului în privința unei edituri a cărei co-fondator figura fiul său, semnând în acest sens patru acte administrative.
Examen  - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2021
Societate
Câți elevi au promovat BAC-ul și care sunt rezultatele examenelor din acest an
„În anul 2018, grupul de achiziții al MECC a selectat editura fiului fostului secretar general de stat pentru editarea unor manuale, dintre mai mulți operatori economici înregistrați la această procedură. Ulterior, urmare deciziei grupului de achiziții, a fost semnat contractul cu această editură, în valoare totală de peste 853 de mii de lei. Din probatoriul acumulat, se deduce că fostul secretar de stat a participat și a votat în cadrul acestor ședințe, fără să declare corespunzător despre conflictul de interese în raport cu fiul său”, se menționează în comunicatul de presă al ANI.
ANI a precizat că a solicitat reacția lui Șarov pe acest caz, iar el nu a ascuns faptul că unul dintre fondatorii editurii este fiul său. La fel, Igor Șarov a menționat că nu a participat la aceste ședințe, iar deciziile grupului i-au fost doar transmise spre semnare post-factum.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o nouă vizită de lucru în raionul Anenii Noi - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Republica Moldova
Maia Sandu își demolează propriul piedestal - Iată ce face în raioane
În consecință, dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, fostul secretar general de stat al MECC va fi decăzut din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor al ANI.
Echipa Sputnik Moldova a încercat să ia legătura cu actualul rector al USM, Igor Șarov, pentreu a veni cu o reacție la cele invocate de ANI, dar telefonul acestuia era deconectat. 
În 2013-2017, Igor Șarov a fost vice-ministru al Culturii. În octombrie 2017, odată cu desființarea de către Guvernul Pavel Filip a fotoliilor de vice-ministru, Șarov a fost numit secretar general la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, iar în august 2019 de Guvernul Maia Sandu.
La 16 martie 2020, Igor Șarov a fost învestit în funcția de ministru al Educației, Culturii și Cercetării în Guvernul Ion Chicu, ulterior el a fost revocat din funcție, iar în locului lui a fost învestită Lilia Pogolșa. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0