Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce moldovenii continuă să iubească Rusia

© Sputnik / Алексей Майшев / Accesați arhiva multimediaПродолжается реконструкция Большого Каменного моста
Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2021
Abonare
Reporterul Sputnik Moldova i-a întrebat trecătorii în centrul Chișinăului: “Ce atitudine aveți față de Federația Rusă?”. Iată ce răspunsuri a primit.
Anul viitor, se vor împlini exact 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Rusia. Moldovenii nu uită aniversările, în pofida faptului că între cele două state se mai întâmplă perioade de răcire a relațiilor.
Despre un nou val de ”îngheț” a început să se vorbească în ambele țări după ce anul trecut postul de președinte al Moldovei l-a ocupat “pro-europeana” Maia Sandu. Iar în cazul în care partidul PAS va obține mult dorita majoritate în urma alegerilor parlamentare, mulți se așteaptă la o adevărată “iarnă” în relațiile moldo-ruse.
Între timp, oamenii cu care a discutat Sputnik Moldova absolut aleatoriu pe străzile Chișinăului, în marea lor majoritate au o atitudine binevoitoare față de Rusia și în continuare consideră poporul rus nu doar unul apropiat cultural și istoric, dar și frățesc.
Vom menționa aici un detaliu. În comparație, spre exemplu, cu anii 2000, oamenii acum sunt mai rezervați în ceea ce privește contactele cu jurnaliștii. Cât ar părea de straniu, este specific pentru cei mai tineri potențiali respondenți, care demonstrativ își schimba direcția de deplasare imediat ce observau persoane cu camera și microfonul. Probabil, este un efect al comunicării permanente pe internet, care garantează anonimatul și lipsa de responsabilitate pentru opinia expusă. Din treizeci de interlocutori, o treime a refuzat să discute în prezența camerei și niciunul nu a dorit să se prezinte.
Dar iată întrebarea “Ce atitudine aveți față de Rusia?” nu i-a provocat nimănui niciun fel de dificultăți, iar “nuanțe” ale răspunsurilor au fost cât să le numeri pe degete.
“Voi răspunde cu cuvintele lui Zadornov, care spunea: „Trăiesc în cea mai bună țară, însă nu am cea mai bună guverne”. Poporul rus reprezintă pentru mine oameni foarte apropiați, foarte dragi, o parte din mine însumi trăiește în Rusia”, a declarat un bărbat cu o bandană frumoasă.
Sau o tânără cu un pici drăguț în cărucior, în apropierea bustului lui Pușkin:
“Cred că toți oamenii moderni știu să facă o diferență între stat și popor. Cred că relațiile dintre oameni nu țin cont de naționalitate. În ansamblu, pentru mine Rusia reprezintă mari oportunități, o natură minunată. În plus, este foarte interesantă și diversitatea - Moscova de exemplu este complet diferită de Nijni Novgorod și asta e minunat...”.
Александр Русу - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Republica Moldova
Cum a câștigat un băiat din Moldova un concurs în Rusia
În al doilea rând, o parte a interlocutorilor noștri și-au descries atitudinea față de Rusia ca una absolut pragmatică. Este interesant că cel mai echilibrat răspuns în această privință l-am obținut de la un tânăr care distribuia materiale electorale lângă cortul PAS.
“Rusia este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova. Anume din acest motiv țara noastră are nevoie de niște relații normale, prietenoase cu Federația Rusă. Nu cred că ei trebuie să influențeze în vreun fel contactele noastre cu Uniunea Europeană. Cred că în cazul în care ar exista voință la Moscova și Chișinău, țările noastre ar putea prieteni spre binele ambelor părți. În țară locuiesc foarte mulți cetățeni vorbitori de rusă, țările noastre au legături seculare”, a spus tânărul, în pofida faptului că este destul de politizat.
În al treilea rând, așa cum era de așteptat, au existat și dintre cei care nu doar iubesc Rusia (curios cât de reprezentativ este procentul lor la nivel de țară?), dar și susțin politica externă a statului rus și chiar o privesc ca un sprijin necesar pentru Moldova.
Este interesant că astfel de oameni își arugmentează punctul de vedere prin faptul că s-au născut în URSS.
“M-am născut în Uniunea Sovietică și pentru mine Rusia este în esență patrie. Iar pe cei care îndeamnă la lichidarea Moldovei, aproape că invitând aici armata română, îi consider niște bandiți.
Dacă nu ar exista poziția actualei Rusii, republica noastre, până astăzi ar fi încetat demult să mai existe. Rusia reprezintă astăzi un sprijin pentru statalitatea moldovenească”, a declarat un bărbat în vârstă.
Iată un alt argument al unui “născut în URSS”, un bărbat aparent din sfera cultural-artistică:
“Nu doar sunt vorbitor de rusă, am făcut și armata în flota sovietică, am depus jurământul care a fost un jurămân adevărat, nu o simplă „promisiune”. Nu îmi schimb viziunile, iată de ce atitudinea mea față de Rusia este una exclusiv pozitivă.
Iurie Nicov - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Podcasturi
Un moldovean a inițiat o afacere de succes în Rusia: Cum a reușit
Însă astăzi este foarte important ca oamenii să nu se acuze unul pe altul. În general, este o poziție foarte infantilă – să acuzi pe alții în loc să încerci să găsești și să elimini propriile neajunsuri. Din păcate, oamenii care se află la putere în Moldova se ocupă anume de acest lucru”.
În al patrulea rând, există o categorie destul de simpatică dintre intervievații noștri care refuză în mod principial să vadă și factori politici în relațiile dintre Moldova și Rusia. Cum ar fi de exemplu o doamnă foarte frumoasă, în vârstă, cu maniere aristocratice:
“Sunt moldoveancă, însă Rusia reprezintă istoria și cultura mea. Am două limbi materne, una dintre care este rusa. Este o parte a constituției mele spirituale....”.
Desigur, acest mic sondaj realizat de Sputnik Moldova pe străzile Capitalei nu poate pretinde la reprezentativitate. Însă ne-am putea permite să facem niște concluzii ”locale” O parte a răspunsurile le puteți vedea în reportajul video, și chiar dacă nu toți respondenții au ajuns în el, cuvintele lor despre Rusia sunt spuse cu căldură. În pofida interzicerii televiziunilor rusești, închiderea școlilor rusești și falsificării istoriei.
Prezentarea Rusiei drept un inamic este tratată de populația țării cu multă neîncredere.
Iar ceea ce moldovenii consideră ceva absolut firesc (și le provoacă accese de furie, spre exemplu, unioniștilor locali) este apropierea istorică și culturală a celor două țări, și cel mai important - neacceptabilitatea ruperii legăturilor dintre Moldova și Rusia în viitor.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0