Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Criză de angajați în sectorul HoReCa: Prognoze și perspective

© Sputnik / OsmatescoAneta Zasavițchi
Aneta Zasavițchi - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2021
Abonare
HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Despre situația actuală în acest sector, după ce unele restrciții au fost relaxate, am aflat de la preşedinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi.
Criză de angajați în sectorul HoReCa: Prognoze și perspective
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Aneta Zasaviţchi a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări. Totuși, în ultimele luni, situația s-a îmbunătățit în acest sector, chiar dacă multe localuri și-au închis definitiv activitatea.
"Comparativ cu ultimele 2-3 luni am revenit un pic. Marja de pierderi a scăzut. În sezonul cald, oamenii aleg să-și petreacă timpul liber la o pensiune sau un restaurant. Cu toate acestea, în vara anului trecut, când circulația peste hotare era restricționată, turismul intern a înregistrat o dezvoltare semnificativă. În acest an, și timpul de afară împiedică acest proces", a declarat Aneta Zasavițchi.
Potrivit interlocutoarei, la moment, cea mai mare problemă cu care se confruntă sectorul HoReCa este criza de resurse umane. Dacă anterior, locurile vacante erau luate cu asalt, acum oamenii sunt sceptici în privința angajării în acest sector.
Повар - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2020
Societate
Reducerea TVA-ului pentru HoReCa: Un ajutor nesemnificativ
"Odată cu reînceperea activităților de distracții este greu să găsim personal. Mulți tineri sunt plecați, iar cei rămași consideră că HoReCa este un sector riscant și în cazul agravării situației pandemice, noi vom fi primii care vom avea de suferit. Din păcate, HoReCa a ajuns să nu ofere încredere viitorilor angajați, iar această criză o vedem în creștere în următorul an", a subliniat Zasavițchi.
De menționat că în Chișinău, în jur de 30 procente din localuri și-au oprit definitiv activitatea, iar altele 20 au fost revândute altor persoane care au avut potențialul financiar de a le menține. 
În Capitală sunt aproximativ 1800 de unități de alimentație publică.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0