Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Virusolog rus: Adevărul este de partea celor care se vaccinează

© Sputnik / Дмитрий ЭтмановАнатолий Альтштейн
Анатолий Альтштейн - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
Abonare
Până la coronavirus existau rezerve în privința utilizarea vaccinurilor pe baza virusurilor modificate genetic, iar acum acestea sunt indispensabile, consideră cercetătorul principal al Institutului Gamalei Anatoli Altștein.
CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik. Câte persoane trebuie vaccinate pentru ca pandemia să bată în retragere, de ce este nevoie de revaccinare și când vom reuși să învingem virusul? La aceste întrebări ale Sputnik a răspuns cercetătorul principal al Institutului Gamalei Anatoli Altștein.

Despre vaccinarea în masă

Rusia este una dintre primele țări care a dezvoltat un vaccin eficient. Cu toate acestea, în Rusia doar o mică parte a populației a fost imunizată, regretă Anatoli Altștein.
Генеральный директор Всемирной организации здравоохранения (ВОЗ) Тедрос Адханом Гебрейесус. - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2021
Societate
OMS: „Suntem într-o perioadă foarte periculoasă a acestei pandemii”
“Chiar dacă campania de vaccinare, datorită eforturilor autorităților de la Moscova, a decurs mult mai eficient (sunt vaccinați și imigranții - n.r.), mai rapid, în ansamblu rămâne în urmă, pentru că alte state au vaccinat mai bine de 60 de la sută din populație. Noi ne aflăm la un nivel de 12-15 la sută. Este adevărat, aceasta este numărul aproximativ de persoane vaccinate în lume. Anvergura vaccinării este imensă în lume, au fost administrate peste două miliarde și jumătate de vaccinuri”, spune virusologul.
Expertul menționează că o astfel de vaccinare în masă nu a existat niciodată.

Despre disputele dintre cei pro și anti-vaccin

“Fără îndoială, din punctul meu de vedere, adevărul este de partea celor care insistă pe vaccinare. Acest lucru nu presupune că trebuie să vaccinăm sută la sută din populație. Mulți nu sunt vaccinabili – copii mai mici de 12 ani, cei cu patologii grave. Însă 60-65 la sută este posibil, chiar 70 la sută din populație poate fi vaccinată și trebuie să fie vaccinată”, consideră Altștein.
VIDEO: Începe, din nou, coșmarul? Virusul Delta, la hotar cu Moldova – simptomele tulpinIi - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2021
Podcasturi
VIDEO: Începe din nou coșmarul? Virusul Delta, la hotar cu Moldova – simptomele tulpinIii
Profesorul virolog susține că nu este nimic ieșit din comun nici  în revaccinare – este necesară pentru a fortifica imunitatea. Inițial nu era vorba de o revaccinare peste o jumătate de an, pentru că în acel moment virusul nu suferise mutații într-o formă atât de agresivă, explică Anatoli Altștein.
El recunoaște că tulpina indiană a COVID-19, care a primit numele de “delta”, “este mai puțin sensibilă la vaccinuri, iar pentru a exercita o influența mai mare asupra virusului, pentru a suprima răspândirea lui, trebuie să sporim imunitatea. Iată de ce este nevoie de o revaccinare”.

Despre revenirea la o viață normală

“În istoria umanității au existat mai multe pandemii teribile - variola, ciuma, holeră, însă atunci nu au existat vaccinuri. Doar după 1796 a apărut vaccinul împotriva variolei. Acest vaccin a fost utilizat în secolele XIX-XX. În cele din urmă, munca a fost organizată în așa fel, încât variola naturală a fost eradicată. Așa că nu există nicăieri pe pământ acest virus, nu poate fi găsit undeva”, spune Anatoli Altșetin.
Вакцинация мигрантов от COVID-19 на территории ТЦ Садовод - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Rusia
Cum sunt vaccinați imigranții la Moscova și cine plătește
El menționează că în 1980 Organizația Mondială a Sănătății chiar a anunțat un premiu de 50 de mii de dolar acelui medic care va descoperi variola, iar suma nu a fost revendicată de nimeni.
“Ultima pandemie teribilă a bântuit în lume în 1918-1919 – gripa spaniolă. Zeci de milioane de persoane au murit. Nu a existat atunci un vaccin, iar agentul patogen nu a fost izolat. Această pandemie a făcut ravagii in decurs de doi ani și a dispărut treptat. În ceea ce privește pandemia COVID-19, cred că în decurs de un an sau doi va dispărea la fel. Însă acum avem oportunitatea de a utiliza acele mijloace care în trecut erau indisponibile. Este vorba de vaccinurile bazate pe virusuri modificate genetic, care au sunt utilizate în premieră la scară atât de largă”, spune virusologul.
Expertul a explicat că lucrează cu astfel de vaccinuri din anii 80, “aplicarea cărora în practică era dificilă pentru că sfera vaccinării este foarte conservă”. Înlocuirea unui tip de vaccinuri cu altele este foarte complicată.
“Iată că în premieră geneticienii au oportunități, au reușit să producă vaccinuri foarte eficiente, care ajută acum în combaterea epidemiei. Abordările experimentale din anii 80-90 erau de proporții foarte mici. În premieră am reușit să lucrăm, să utilizăm vaccinurile cu virusuri modificate genetic atunci când a apărut febra Ebola în Africa. Anume aceste vaccinuri au demonstrat o eficiență înaltă”, își amintește Altștein.  – Și noi ne mândrim că țara noastră a fost printre primele care a utilizat aceste vaccinuri pe scară largă”.

O nouă năpastă?

Din India, de unde a venit noua tulpină activă a COVID-19, vin mesaje despre răspândirea unei noi infecții – “mucegaiul negru”. Ar trebui să ne îngrijorăm de faptul că această infecție se va extinde și în alte țări?
Personalul Crucii Roșii se pregătește pentru transportul unui pacient cu Coronavirus în timpul unei simulări, Roma - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Societate
Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS
“Mucegaiul negru” este o ciupercă mai puțin patogenă și provoacă foarte rar patologii la oameni. Însă atunci când oamenii sunt infectați cu coronavirus, cazurile de contaminare cu ea sunt mai frecvente. Este vorba de o boală fungică, într-adevăr este gravă, fatală, iar în combinație cu coronavirusul poate ucide omul”, a explicat savantul.
În același timp, Anatoli Altștein a menționat că pentru Rusia și statele din apropiere această boală nu reprezintă practic niciun pericol pentru că focarul răspândirii acesteia este India și deocamdată “mucegaiul negru” nu a părăsit hotarele ei. În afară de aceasta, nu este vorba de o boală fungică căreia medicina nu i-ar face față. Vaccinul rusesc ”Sputnik V” în timpul confruntării cu coronavirus diminuează șansele contractării “mucegaiului negru” și poate salva vieți omenești.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0