Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prognoze sumbre privind fondul de pensii în Moldova: Ce spune expertul Veaceslav Ioniță

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
Abonare
Expertul economic a explicat ce se întâmplă cu fondul de pensii în țara noastră și de ce situația se agravează în acest sector de la un an la altul.
CHIȘINĂU, 5 iul - Sputnik. Astăzi în Moldova sunt puțini angajați și mulți pensionari. În același timp, oamenii au început să trăiască mai mult, creând o presiune din ce în ce mai mare asupra sistemului de pensii. Această declarație a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță în studioul Radio Sputnik Moldova.
„Astăzi, fondul de pensii al Moldovei este deja falimentat. Statul astăzi, retrăgând bani din alte sectoare, este nevoit să subvenționeze fondul la nivelul de 40%, iar acest volum crește în fiecare an. În 2000, a fost de aproximativ 10%, apoi procentul a început să crească și este probabil să ajungă la 50% ", crede expertul.
Potrivit lui Ioniță, pensia în Moldova este de două ori mai mică decât ar trebui să fie, deoarece există foarte puțini cetățeni care lucrează în Moldova.
Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2021
Societate
Expert: Pensionarii primesc doar jumătate din banii care li se cuvin
„Este puțin probabil să găsiți o țară din lume în care numărul cetățenilor care lucrează în străinătate să fie de două ori mai mare decât numărul real de oameni care lucrează în propria țară”, este convins economistul.
„Acum vorbesc despre sectorul real al economiei. Imaginați-vă doar că în Moldova sunt 1 milion 200 mii lucrători, dintre care 800 mii lucrează în străinătate și 400 mii - în țară", a conchis interlocutorul.
Amintim că în data de 1 iulie 2021, în Republica Moldova vârsta de pensionare pentru femei a crescut cu șase luni și constituie acum 59,5 ani.
Vârsta standard de pensionare pentru bărbați de la 1 iulie 2019 constituie 63 ani.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0