Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Zborul a întârziat sau a fost anulat: Ce faceți?

© Sputnik / OsmatescoNicolae Olărașu
Nicolae Olărașu - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2021
Abonare
A început perioada vacanțelor! Tot mai mulți cetățeni aleg să plece peste hotare cu avionul, motiv pentru care este binevenit să fie informați și pregătiți pentru a-și apăra drepturile în fața companiilor aeriene.
Zborul a întârziat sau a fost anulat: Ce faceți?
Care sunt drepturile și cum putem obține despăgubiri în situația în care zborul este anulat sau a întârziat considerabil? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal cu inspectorul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Nicolae Olărașu.
"Atunci când avem o întârziere mai mare de 3 ore, aveți dreptul la rambursarea costului biletului. Dacă acceptați soluția rambursării, compania aeriană este scutită de obligația de a vă asigura continuarea călătoriei sau de a vă oferi alt tip de asistență", a explicat specialistul.
Potrivit specialistului, dacă zborul a fost anulat, atunci aveți dreptul să fiți informați despre anulare, să vi se ofere explicații privind posibilitățile de transport alternative, să vi se ofere asistență de către operatorul aerian și o redirecționare a deplasării cu un zbor alternative și să primiți o compensație din partea operatorului aerian.
Vacanță, litoral, insulă, plajă - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2021
Societate
Alerte de călătorie COVID-19: Unde sunt impuse restricții de circulație pentru moldoveni
Totodată, dacă nu vi se permite îmbarcarea, zborul este anulat sau ajungeți la destinația finală, înscrisă pe bilet, cu o întârziere de peste 3 ore puteți primi și despăgubiri între 250 şi 600 de euro, în funcție de distanță.
"Totuși, în situațiile când zborul a fost anulat din motive excepționale, de exemplu din cauza condițiilor meteo defavorabile, ați fost informat că zborul este anulat cu 2 săptămâni înainte de ziua plecării și vi s-a oferit un zbor alternativ pe aceeași cursă, cu un orar de zbor asemănător, atunci nu puteți cere despăgubiri", a precizat Olărașu.
Mai mult decât atât, compania aeriană are obligațiunea de a vă oferi gratuit: mese şi băuturi răcoritoare direct proporționale cu timpul de așteptare, cazare hotelieră, transportul dintre aeroport şi locul cazării. Totodată, aveți dreptul la două apeluri telefonice gratuite şi de a trimite gratuit mesaje prin telefon sau e-mail.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0