Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

UK a primit peste 6 milioane de cereri de la cetăţeni din UE pentru statutul de rezident

CC BY-SA 2.0 / Chris Fleming / British passport
British passport - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2021
Abonare
Guvernul britanic a raportat că 6,02 milioane de persoane au solicitat dreptul de a se stabili în Marea Britanie, înainte ca termenul limită pentru înscrierea în program să expire miercuri.
Râul Nistru - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2021
Societate
Așa ceva nu s-a mai văzut în Moldova: Va fi cea mai importantă atracție turistică
Vineri, guvernul britanic a anunțat că 5,45 milioane dintre cele 6,02 milioane de cereri depuse de cetăţeni din UE în cadrul programului privind solicitarea statutului de rezident au fost soluţionate.
„Sunt încântată că am asigurat drepturile atâtor cetățeni din UE – prietenii noștri, vecinii noştri și membrii familiei”, a declarat ministrul de Interne Priti Patel, citată de RT.
Termenul-limită pentru depunerea cererilor a fost 30 iunie, iar guvernul britanic a îndemnat ferm cetățenii din UE, care au putut dovedi că locuiesc în Marea Britanie dinainte de 31 decembrie 2020, să depună cereri, altfel ar risca să își piardă drepturile de a rămâne în ţară.
Ursula Von der Leyen și Charles Michel - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2021
Celebru avocat: ”UE fură de la popoare, locul liderilor este la pușcărie!”
Guvernul a spus că, dintre acele cereri care au fost „încheiate”, aproximativ 4% au fost refuzate, retrase sau nevalide. Marea majoritate a cererilor au fost pentru stabilirea în Marea Britanie şi doar 291.200 pentru stabilirea în Scoția, 98.600 în Țara Galilor și 98.400 în Irlanda de Nord.
Persoanele care nu au solicitat încă statutul de rezident vor primi o notificare oficială valabilă 28 de zile. După trecerea celor 28 de zile, vor pierde dreptul de a lucra sau de a primi prestații și nu vor mai putea solicita asistență medicală gratuită care nu este urgentă. După această perioadă, cei care nu au obţinut statutul de rezident vor trebui să părăsească ţara.
Numărul persoanelor care nu au transmis cererile la timp este neclar. La momentul referendumului pentru Brexit din 2016, în Marea Britanie trăiau 2,9 milioane de cetățeni din UE (aproape un milion dintre ei erau polonezi), aproximativ 2,15 milioane lucrau. Până în 2019, numărul cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie a crescut la 3,7 milioane, ca la sfârșitul lui 2020 să se ajungă la peste șase milioane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0