Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră: Cavcaliuc avea interdicție de intrare în Federația Rusă

© Sputnik / Мирослав РотарьГеоргий Кавкалюк
Георгий Кавкалюк - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2021
Abonare
Liderul partidului Acasă Construim Europa, Ghoerghe Cavcaliuc, avea interdicție de intrare pe teritoriul Federației Ruse.
CHIȘINĂU, 4 iul - Sputnik. Gheorghe Cavcaliuc avea interdicție de intrare pe teritoriul Federației Ruse. Mai mult, acesta știa de această interdicție, dar a mers în mod deliberat, fiind conștient de consecințele acestei decizii. Precizarea a fost făcută de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 
Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, ofițerul de presă al MAEIE, Daniel Vodă a comunicat că potrivit informației operative recepționate de la autoritățile ruse, unul din cei trei cetățeni moldoveni cunoscând faptul că dispune de o interdicție de intrare în Federația Rusă.
„Respectiv, toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat de către reprezentanții unui partid politic, fapt despre care vor fi informate în modul stabilit de lege autoritățile competente din Republica Moldova, inclusiv autoritatea electorală. Ministerul de externe mai precizează că nu se confirmă faptul reținerii abuzive a persoanelor vizate. La momentul de față toți trei cetățeni se află în zona internațională a aeroportului din Moscova, urmând a reveni în Republica Moldova în seara zilei de astăzi, fiind constatat faptul că până la plecarea la Moscova, grupul avea rezervate biletele pentru zborul spre Chișinău pentru aceeași zi, 4 iulie ora 22:50”, comunică Daniel Vodă.
Acesta mai spune că reprezentanții concurentului electoral au încercat să atragă și cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Federația Rusă în amenajarea provocării respective. Astfel, pretinsa întâlnire cu alegătorii a fost programată la Sankt Petersburg pentru 4 iulie curent, în aceeași zi ca și biletele de retur a grupului.
Георгий Кавкалюк  - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2021
Politică
Gheorghe Cavcaliuc a fost reținut la Moscova - detalii
„Considerăm că atragerea în mod conștient a cetățenilor în provocări deliberate este inadmisibilă, fapt care va fi comunicat cu titlu separat în adresa Comisiei Electorale Centrale. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene atrage din nou atenţia asupra necesităţii respectării prevederilor legale în vigoare pentru călătoriile în străinătate, inclusiv în scopul desfășurării întâlnirilor cu diaspora. În egală măsură, MAEIE condamnă protestul desfășurat la sediul ministerului, vădit concertat cu acțiunile de la Moscova ale reprezentanților aceluiași partid și care a avut ca scop promovarea în societate a unor mesaje politice bazate pe fapte eronate și informații neverificate”, mai precizează Daniel Vodă.
În context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene invită actorii politici să se abțină de la încercările de a atrage instituțiile serviciului diplomatic în activități de campanie electorală. Aceste tentative vor fi respinse cu fermitate de către MAEIE.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0