Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Minorii din penitenciare: Pentru ce fapte au fost condamnați

© Sputnik / Mihai CarausМикрофон в студии радио Sputnik
Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2021
Abonare
Minorii din țara noastră comit tot mai multe infracțiuni. Câți minori din Republica Moldova își ispășesc pedeapsa în peniteciare și pentru ce tipuri de infracțiuni au fost condamnați?
Încotro se îndreaptă Moldova? Infracțiuni comise de minori în 2021
Doar în primele cinci luni ale anului 2021, copiii au comis 310 infracțiuni, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut au fost comise doar 125 de infraciuni. Dacă în primele cinci luni ale anului 2020 au fost documentați 265 de minori, anul în aceeași perioadă a anuli acesta tocmai - 412. Declarația îi aparține sefului Direcției Ordine Publică a Inspectoratului Național de Securitate Publică, Igor Postu.
"Din numărul total de copii, doar trei au săvârșit infracțiuni repetat, iar ceilalți au fost documentați pentru prima oară. Totodată, 94 de copii au comis infracțiuni în grup. În mare parte este vorba de următoarele cazuri în care au fost implicați minorii: 3 omoruri, 4 abuzuri sexuale, 2 vătămari corporale grave, 170 infracțiuni patrimoniale: tâlhării, furturi, jafuri, 18 cazuri de huliganism, 8 cazuri cu implicarea drogurilor ș.a.", a precizat pentru Sputnik Moldova Igor Postu.
© Sputnik / OsmatescoAna Turuta
Ana Turuta - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Ana Turuta
Potrivit ofițerului principal al Direcției Reintegrare Socială, Administrația Națională a Penitenciarelor, Ana Turuta,  în prezent în penitenciarele din Republica Moldova își ispășesc pedeapsa 60 de minori. Printre aceștia se numără atât persoanele care își execută pedeapsa în Penitenciarul pentru minori din Goian, cât și cei care se află în izolatoarele de urmărire penală din Cahul, Bălți și Rezina, fiind în așteptarea sentinței.
"Minorii sunt cercetați pentru furturi, jafuri, tâlhării și vătămări intenționate a integrității corporale sau a sănătății unui om. Un procent mai mic se atribuie cazurilor de viol și omor. Cazurile excepțional de grave sunt foarte rare", a precizat Ana Turuta.
Deși unii minori care-și execută pedeapsa conștientizează că trebuie să-și schimbe comportamentul și să nu repete acțiunile pentru care au fost trași la răspundere, există și altă categorie de persoane – cei care nu percep penitenciarul ca o formă de pedeapsă. În mare parte, acești minori nu sunt la prima abatere de la lege și fac parte din familii social vulnerabile sau au crescut fără grija părinților fiind lipsiți de educație și grijă, a mai adăugat Turuta.
De precizat că majoritatea infracțiunilor au fost comise de către adolesencții cu vâsrta cuprinsă între 15-17 ani.  
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0