Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sute de accidente de muncă: Câte persoane au murit anul trecut

© Sputnik / Mihai CarausȘantier
Șantier  - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2021
Abonare
63 de persoane au murit anul trecut în urma accidentelor de muncă. Totodată, aproape cinci milioane de lei constituie pierderile înregistrate de companii în urma acestor accidente.
CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Pe parcursul anului trecut, 451 de persoane au avut de suferit în urma accidentelor de muncă, dintre care 63 au murit.
Bani - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Societate
Cele mai bine plătite locuri de muncă vacante - cine oferă salarii de 30 de mii de lei
Conform datelor prezentate de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, inspectorii au cercetat 132 de cazuri de accidentare, iar dintre acestea, 26 sunt calificate drept accidente de muncă, 30 sunt în afara muncii, iar șapte accidente nu se încadrează în prevederile Regulamentului de cercetare a accidentelor de muncă.
Totodată, alte 65 de accidente au fost calificate drept grave, iar patru s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă.
Datele mai arată că cele mai multe accidente s-au produs în domeniile de transport și depozitare. Astfel, nouă peroane au murit, iar șapte s-au ales cu traumatisme grave. Pe locul doi se află domeniul de agricultură, silvicultură și pescuit - aici șase oameni au murit, iar șapte au fost traumatizați grav.
În domeniul construcțiilor, patru muncitori s-au stins din viață, iar 12 au avut de suferit răni grave. Trei cazuri de deces s-au înregistrat anul trecut în industria prelucrătoare, iar 13 persoane au ajuns în stare gravă la spital în urma accidentelor de muncă.
Ziua orașului Chișinau 2020  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Crește vârsta de pensionare pentru femei cu șase luni
Căderea de la înălțime; prinderea, lovirea sau strivirea de mijloace de transport pe drumuri publice, de mașini și utilaje în funcțiune; căderea, prăbușirea de materiale și obiecte; contactul cu curentul electric sunt principalele cauze ale accidentelor de muncă.
Totodată, în urma cercetării accidentelor s-a stabilit că acestea s-au produs cel mai frecvent din cauza încălcării de către executanți a normelor de securitate și sănătate în muncă, cât și din cauza sarcinii de muncă inadecvate.
În context, întreprinderile au avut de suportat pierderi în sumă de 4,8 milioane de lei pentru faptul că s-au achitat plățile conform certificatelor de concediu medical, plățile pentru repararea prejudiciului cauzat, plățile indemnizațiilor unice în cazul reducerii capacității de muncă sau a decesului angajatului și pentru repararea utilajelor defectate în urma accidentelor de muncă. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0