Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu a explicat de ce l-a exclus pe bașcanul Găgăuziei din CSS

© Sputnik / Maxim TopalМайя Санду объяснила, почему исключила башкана Гагаузии из Совбеза Молдовы
Майя Санду объяснила, почему исключила башкана Гагаузии из Совбеза Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2021
Abonare
În opinia șefului statului, Consiliul Suprem de Securitate trebuie să se ocupe în exclusivitate de lupta cu corupția.
COMRAT, 2 iul – Sputnik, Maxim Topal. Președintele Maia Sandu consideră că numai persoanele care sunt responsabile pentru combaterea corupției trebui să facă parte din Consiliul Suprem de Securitate. Șeful statului a declarat acest lucru în timpul vizitei sale în Găgăuzia, unde s-a întâlnit cu primarii din regiune.
Майя Санду и Ирина Влах - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Politică
„O mare greșeală!” - Ce-i reproșează Irina Vlah Maiei Sandu
Conducerea regională - bașcanul Irina Vlah și președintele Adunării Naționale Vladimir Kîsa - a aflat din presă despre vizita președintelui în Găgăuzia. Chiar dacă nu li s-a făcut o invitație, ambii au venit la Ceadâr-Lunga pentru a o saluta pe șefa statului, care a ajuns pentru prima dată în autonomie în statutul său oficial.
"Suntem bucuroși să vă vedem în Găgăuzia. Am vrut foarte mult să vă felicit cu ocazia învestirii în funcție la ceremonia de inaugurare, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Apoi a existat o situație când am vrut să fac acest lucru la ședința Consiliului Suprem de Securitate, însă iarăși nu s-a reușit", a spus bașcanul.
Bașcanul Găgăuziei, care este membru al Guvernului, nu a fost invitat la inaugurarea președintelui Sandu, în decembrie 2020. Ulterior, guvernatorul autonomiei a fost exclus din Consiliul Suprem de Securitate.
Maia Sandu a explicat de ce s-a întâmplat acest lucru in timpul vizitei sale la Ceadâr-Lunga, argumentând prind necesară „combaterii corupției”.
"Legea nu prevede că (CSS include) bașcanul Găgăuziei. Consiliul Suprem de Securitate încearcă să lupte cu corupția. Membrii acestui consiliu nu reprezintă regiunile, ci organele care trebuie să lupte împotriva corupției. Știți, acestea sunt Procuratura, Centrul Anticorupție, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale - specialiști într-un domeniu sau altul, de exemplu în sistemul bancar. În această chestiune am pornit de la competențele în domeniul combaterii corupției, nu a reprezentării teritoriale", a declarat Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o nouă vizită de lucru în raionul Anenii Noi - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Republica Moldova
Maia Sandu își demolează propriul piedestal - Iată ce face în raioane
Jurnaliștii au fost interesați de faptul cât de frecvent au loc întâlniri ale președintelui cu guvernatorul Găgăuziei. Maia Sandu a menționat că astfel de întâlniri „nu au fost de câteva luni”. La întrebarea dacă există un conflict intern între președinte și bașcan, Sandu nu a răspuns, dar a subliniat că așteaptă o invitație să viziteze regiunea.
"Când va fi o invitație de la autoritățile regionale, voi veni cu siguranță", a adăugat președintele.
În cadrul întâlnirii cu primarii din Găgăuzia, potrivit Maiei Sandu, au fost discutate probleme privind construcția drumurilor locale, a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare, precum și implementarea proiectelor de infrastructură. Jurnaliștilor nu li s-a permis accesul la ședință, acest lucru fiind argumentat prin faptul că reprezentanții presei nu sunt pe „lista de invitații”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0