Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Doi contabili, învinuiți de implicare în „frauda bancară”: Au spălat miliarde de lei

© Sputnik / Родион ПрокаBanca de economii
Banca de economii - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2021
Abonare
Două persoane, cu vârstele cuprinse între 35 și 45 de ani, învinuite de implicare în „frauda bancară” prin spălarea a peste 13 miliarde de lei au fost trimise în judecată, după ce PCCOCS a finalizat urmărirea penală, anunță Procuratura.
CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Un bărbat și o femeie din Capitală, activând în calitate de contabili, sunt învinuiți că, în perioada 2011-2014, au participat la atribuirea aspectului legal al tranzacțiilor de sustragere a mijloacelor bănești, care au avut la bază obținerea a peste 40 de credite bancare neperformante. Creditele au fost contractate pentru șapte companii, de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Politică
Sandu a comentat învinuirile de implicare în furtul miliardului
Creditele au fost acordate prin ignorarea criteriilor stabilite și prin derogarea totală de la procedurile și politicile băncilor comerciale și ale Băncii Naționale a Moldovei, inclusiv prin influențarea de către conducătorii grupului criminal a factorilor de decizie din băncile menționate.
Procurorii susțin că „banii au fost însușiți de membrii grupului criminal condus de Ilan Șor, ca parte a organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc”. 
"Mijloacele bănești obținute erau transferate către companii nerezidente, cu destinația: plăți pentru materiale de construcție, echipamente digitale, vestimentație de brand sau mobilier. Scopul urmărit era camuflarea tranzacțiilor financiare", se arată în comunicatul emis de Procuratură.
Dacă cei doi contabili vor fi găsiți vinovați, atunci ei riscă până la 10 ani de pușcărie.
Amintim că în luna aprilie, un alt episod din dosarul „frauda bancară”a fost expediat în judecată, În calitate de inculpați au figurat trei foști conducători ai celor trei bănci falimentate (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială), precum și un șef de Direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (fost administrator special al Băncii de Economii). Deocamdată, nu se cunoaște la ce etapă este dosarul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0