Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dodon îl acuză pe ambasadorul SUA că s-ar implica în procesul electoral

© Sputnik / Mihai CarausIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2021
Abonare
Ambasadorul american este acuzat de către Dodon că se implică în procesul electoral. Acuzația vine după ce Hogan a efectuat o vizită de lucru la CEC. În context, fostul șef de stat i-a expediat o scrisoare deschisă.
Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Politică
Ce a făcut ambasadorul american Hogan în biroul lui Voronin pe 28 mai
„Vă adresez o scrisoare deschisă în condițiile în care Dvs personal, în calitate de reprezentant al unei țări străine, ignorați valorile unanim acceptate la nivel internațional: suveranitatea, independența, supremația dreptului internațional. Acțiunile și discursurile din ultima perioadă subminează încrederea poporului moldovenesc față de statul pe care îl reprezentați”, se menționează în scrisoarea adresată lui Hogan.
În scrisoare se menționează că în Convenția de la Viena este stipulat faptul că misiunile diplomatice au datoria de a respecta legile și regulamentele statului acreditar și că nu trebuie să se implice în treburile interne ale acestui stat.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ambasadorul SUA, Dereck Hogan și ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Politică
Zeii țin cu belicoasa Sandu și s-au întors cu spatele la pașnicul Dodon
„Discursurile Dvs, care se corelează perfect cu agenda unor forțe politice din țară, conțin comentarii și declarații, cu calificările de rigoare, privind situația politică internă în Republica Moldova, fapt inopozabil statutului pe care-l dețineți. Ori, nici un membru al personalului diplomatic, cu atât mai mult șeful misiunii diplomatice, nu este în drept să comenteze public și să-și permită calificări vizând situația politică internă în statul acreditar. În egală măsură, apar tot mai multe semnale de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova prin măsuri de susținere și finanțare masivă a așa numitei "societăți civile" aservite unor forțe politice și "prese independente", prin intermediul unor fonduri și organizații neguvernamentale”, se precizează în scrisoare.
Amintim că recent și președintele PCRM Vladimir Voronin a adresat o scrisoare deschisă către ambasadorul SUA prin care i-a cerut să nu se implice în treburile interne ale Republicii Moldova. 
Liderul PCRM a susținut întrevederea de la sfârșitul lunii iunie a avut loc la inițiativa diplomatului SUA, Dereck Hogan. 
„La această întâlnire, v-am citit fragmente din Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, care stă la baza relațiilor juridice internaționale din lume. Mi-ați spus că această Convenție vă este cunoscută și că sunteți ghidat de ea. Realitatea însă vorbește despre altceva”, a menționat Voronin.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0