Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Undă verde la călătorii în Europa pentru moldoveni: Cum putem merge în UE

© Sputnik / Miroslav RotariAvion
Avion  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Abonare
Consiliul a adoptat miercuri, 30 iunie, o recomandare privind ridicarea treptată a restricțiilor temporare privind călătoriile neesențiale în Europa. Astfel, după aprobarea ambasadorilor, 11 țări din lume au undă verde la călătorii în UE.
CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Republica Moldova a intrat în lista țărilor de care sunt permise călătoriile neesențiale în Europa, iar decizia va intra în vigoare în următoarele zile.
Certificat de vaccinare electronic - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Veste bună pentru cei care s-au vaccinat în România: Pot descărca certificatele digitale
Miercuri, 30 iunie, ambasadorii UE au aprobat lista celor 11 țări, iar printre ele se numără: Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Brunei, Canada, Jordan, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Qatar și Arabia Saudită.
Despre acest lucru a anunțat și șeful statului Maia Sandu. Președintele a menționat că fiecare țară a fost analizată minuțios și a îndemnat oamenii să se protejeze și să se vaccineze în continuare pentru a păstra sănătatea și libertatea de călătorie. 
„Republica Moldova a fost adăugată pe lista țărilor, ai căror cetățeni pot intra fără restricții pe teritoriul UE, prezentând dovada vaccinării cu un vaccin recunoscut în UE sau un test negativ la Covid-19. Decizia Uniunii Europene are un caracter de recomandare pentru statele-membre. Această decizie ne redă posibilitatea de a călători și a ne revedea oamenii dragi”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 
Totodată, la recomandarea Consiliului Europei, începând cu 1 iulie, statele membre UE ar trebui să înceapă să ridice restricțiile de călătorie la frontierele externe pentru rezidenții din următoarele țări: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelanda, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay și China, sub rezerva confirmării reciprocității.
Vaccin anti-COVID și Pașaport - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2021
Societate
Certificatele de vaccinare digitale: Când și cum le vom putea primi
Rezidenții din Andorra, Monaco, San Marino și Vatican sunt considerați rezidenți ai UE. Aceasta recomandare este dedicată și țărilor asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția).
Recomandarea Consiliului European nu este un instrument legal obligatoriu. Autoritățile statelor membre rămân responsabile pentru punerea în aplicare a conținutului recomandării. Aceștia pot, în deplină transparență, să ridice treptat doar restricțiile de călătorie către țările enumerate.
Această listă a țărilor din afara spațiului UE ar trebui revizuită la fiecare două săptămâni și poate fi actualizată de către Consiliul European. Restricțiile de călătorie pot fi ridicate total sau parțial, sau reintroduse pentru o anumită țară în funcție de modificările unor condiții și în funcție de situația epidemică. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0