Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin dă o lecție de suveranitate și demnitate în fața aroganței și sancțiunilor arbitrare

© Sputnik / POOL / Sergei Savostyanov / Accesați arhiva multimediaПрямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Abonare
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a dat o lecție de suveranitate și demnitate în fața aroganței și sancțiunilor arbitrare ale Occidentului!
BUCUREȘTI, 1 iul – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a avertizat pe cei care vor încerca din nou ”metoda” sancțiunilor contra Rusiei.
”Moscova va găsi modalități asimetrice de răspuns la sancțiuni, fără a-și dăuna sieși, nu intenționăm și nu vom adopta măsuri de răspuns care să ne facă rău nouă înșine”, a declarat Vladimir Putin în cadrul celui mai îndrăzneț dialog al unui șef de stat cu publicul – ”Linia Directă”, în legătură chiar cu cetățenii.
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Rusia
Putin, despre al treilea război mondial
Președintele rus a dat exemplul SUA: ”Americanii, spre exemplu, zboară și acum în cosmos cu motoarele noastre, sunt folosite pe scară largă motoarele noastre de rachetă pentru ca navele spațiale americane să iasă în spațiu. Le-am livrat ani la rând… Ce să facem, să le stopăm în propriul nostru detriment?”.
De asemenea, cazul Boeing, care, în mare măsură, ”probabil cincizeci la sută, își construiește avioanele cu titanul nostru. De ce ar trebui să oprim producția noastră de titan?”.
”Dacă ei depășesc niște limite, noi găsim modalități asimetrice de răspuns, suficient de sensibile pentru partenerii noștri”, a subliniat președintele rus.
Pe de altă parte, Vladimir Putin a arătat că economia rusă s-a adaptat la sancțiunile Occidentului – ba mai mult, sancțiunile au contribuit, la dezvoltarea unor domenii:
”Sunt așa numitele programe de înlocuire a importurilor, de schimbare a tehnologiilor de import cu propriile noastre tehnologii, care au dat un frumos impuls dezvoltării sferelor de producție înalt tehnologizate”, spune Putin, subliniind că, ”pentru producția noastră, a fost chiar un avantaj”.
De asemenea, este cunoscut că agricultura rusă a devenit, odată cu anii sancțiunilor, unul dintre cei mai mari producători și exportatori mondiali. ”Agricultura a cunoscut un salt, pe care nici nu ni-l puteam imagina în anii trecuți”, subliniază Putin.
Cine și când l-ar putea înlocui pe Putin în funcția de președinte: Răspunsul liderului rus >>>
Și în cazul datoriilor statului și a sectorului comercial, restricțiile financiare introduse de Occident au avut un efect contrar celui scontat – aceste datorii s-au redus, a arătat președintele rus.
”Sunt și alte chestiuni pozitive: sistemul de plată ”Mir” și, în general, întreaga consolidare a sistemului financiar”, a explicat Putin. ”În faptul că acum ne intimidează sau introduc, pe piața secundară, restricții asupra obligațiunilor noastre și a împrumuturilor de stat, privind lucrurile în ansamblul lor, sunt și aici anumite plusuri, aspecte pozitive”.
Față de această politică arbitrară a sancțiunilor, Vladimir Putin are un mesaj ferm: ”Perioada lumii unipolare a trecut. Iar noi trebuie să pornim de la ideea că lumea se schimbă și se schimbă rapid”.
”Indiferent de sancțiunile pe care le-ar folosi împotriva Rusiei, indiferent cu ce ne-ar intimida, Rusia oricum se dezvoltă, suveranitatea ei economică sporește”, spune Putin.
În acest sens, o subliniere importantă a președintelui: ”Capacitatea de apărare a atins un nivel foarte ridicat și la mulți parametrii – dintre cei mai importanți – a depășit multe alte țări. La unii parametrii, a întrecut chiar Statele Unite”, a declarat președintele rus.
O idee importantă, cu care încheiem această selecție din răspunsurile președintelui rus: Putin speră ca atitudinea SUA să se schimbe – și nu numai față de Federația Rusă, ”dar și față de alți parteneri”:
”Credeți că partenerii și aliații lor tradiționali sunt bucuroși că li se vorbește cu aroganță?”, întreabă retoric Putin, punctând – ”Nimănui nu-i place așa ceva”.
O idee la care tot mai mulți occidentali din statele puternice, dar și analiști independenți, încep să se gândească serios. Lumea trebuie să iasă din politica amenințărilor și sancțiunilor, dar mai ales din paradigma lumii unipolare, în care un ”jandarm mondial” judecă și pedepsește după voia lui, discreționar.
Este ideea care rezultă din declarațiile, atitudinea și demersurile președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0