Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se adeveresc scenariile sumbre privind prețul carburanților - ce a făcut un operator

© AFP 2024 / RONALDO SCHEMIDTАЗС
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Abonare
Pe 1 iulie a intrat în vigoare noua metodologie de calculare a prețului la carburanți, care îi nemulțumește pe reprezentanții mai multor companii petroliere din țara noastră. Iată ce a făcut un operator de pe piață.
CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. O companie petrolieră din țara noastră și-a anunțat clienții care dețin carduri de fidelitate că începând de astăzi, 1 iulie, sunt anulate reducerile de preț pentru membrii clubului. 
„Soldurile de mijloace bănești rămase pe carduri le puteți utiliza la alimentarea automobilelor, dar fără a se calcula bonusul din suma alimentării. Pentru persoanele juridice, la fel se introduc modificări în sistemul de bonusuri”, precizează compania petrolieră. 
Mai devreme, mai mulți operatori de pe piața produselor petroliere s-au arătat nemulțumiți de noua metodologie de calculare a prețului la carburanți, care a intrat în vigoare astăzi, pe 1 iulie. În baza ei, Agenția Națională de Reglementare în Energetică stabilește prețuri plafon în baza cotațiilor bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului. Astfel, unele companii petroliere au anunțat că vor merge în instanța de judecată. Mai mulți experți în energetică au anticipat că ne-am putea confrunta cu un blocaj pe piața produselor petroliere, întrucât operatorii de pe piață ar putea sista importul de carburanți.
Victor Parlicov - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2021
Societate
Parlicov: „Vor rămâne carburanți doar pentru poliție și ambulanță” - iată în ce condiții
„Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii pur și simplu vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii pur și simplu închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata”, a declarat anterior fostul director ANRE Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova. 
El consideră că noua metodologie de calculare a prețurilor nu va soluționa problemele din acest sector, ci, din contra, va duce la consolidarea monopolului, pentru că micii petroliști vor fi eliminați. 
„Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. (...) Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici”, a menționat expertul. 
Combustibil  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Moldova, fără benzină: Pentru cât timp vor ajunge rezervele de combustibil
Amintim că ANRE a aprobat pe 14 iunie noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.
Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 
La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.
O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0