Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ciocan, despre problemele în organizarea anticipatelor: Astăzi culegem roadele

© Sputnik / Mihai CarausIurie Ciocan
Iurie Ciocan - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Abonare
CEC a solicitat din nou bani, pe lângă cei oferiți până acum de Guvern, pentru a putea organiza alegerile parlamentare anticipate. Situația a fost comentată în studioul Sputnik Moldova de către expertul și fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan.
Ciocan, despre problemele în organizarea anticipatelor: Astăzi culegem roadele
În cadrul emisiunii "Obiectiv", fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan a precizat că situația în care se află țara noastră în contextul organizării alegerilor parlamentare anticipate este una fără precedent și se datorează unor greșeli comise anterior.
Печать бюллетеней для досрочных парламентских выборов 11 июля 2021 года  - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Politică
Câte buletine de vot au fost tipărite pentru diasporă - VIDEO
"Am ajuns în această situație pentru că s-a purces la dizolvarea Parlamentului înainte de a fi rectificat bugetul. Ar fi fost corect ca în momentul în care Curtea Constituțională a constatat circumstanțele de dizolvare a Parlamentului, acesta să nu fie dizolvat exact în patru ore, dar într-o perioadă predictibilă. Astăzi alegem roadele acestei grabe și nu avem certitudinea de unde statul va lua acești bani, în ce condiții va acoperi aceste cheltuieli ș.a.", a declarat expertul.
Mai mult, Iurie Ciocan a menționat că această situație este un semnal de alarmă pentru autoritățile din țara noastră, iar problema trebuie soluționată în mod prioritar în următoarele zile.
"CEC suportă cheltuieli zilnice pentru tipărirea buletinelor de vot, se amenajează secții de votare, se achită salarii și multe alte acțiuni. Acțiunile prevăzute în plan sunt, dar acoperire financiară nu este. Faptul că CEC a decis să iasă în cadrul unui briefing este un semnal de alarmă. Nici ședința Guvernului nu s-a soldat cu rezolvarea acestei probleme. Și observatorii internaționali s-au arătat îngrijorați de această situație", a subliniat Ciocan.
Amintim că membrii CEC au anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că mai au nevoie de încă 22 de milioane de lei, pe lângă cele 70 de milioane de lei oferiţi până acum de Guvern, pentru a putea organiza alegerile parlamentare anticipate.
În data de 30 aprilie curent Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acest sens, au fost estimate ca fiind necesare aproximativ 125 046,7 mii lei.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0