Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Moldovagaz” a suportat pierderi de peste jumătate de miliard de lei

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Abonare
„Moldovagaz” a înregistrat pierderi de 676,8 milioane de lei în 2020. Întreprinderea a explicat care sunt cauzele.
CHIȘINĂU, 30 iun – Sputnik. SA „Moldovagaz” a încheiat anul 2020 cu un rezultat financiar negativ în mărime de 676,8 milioane de lei.  Raportul în acest sens a fost aprobat la adunarea generală anuală a acționarilor întreprinderii, comunică serviciul de presă al companiei.
Plită  - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Societate
Mai multe localități din țară urmează să fie conectate la rețeaua de gaze
”Cifra totală a pierderilor se datorează mai multor factori majori. Astfel, 151,2 milioane de lei reprezintă pierderile din achitarea serviciilor de transport a gazelor naturale. Acestea au fost formate pe fundalul creșterii la începutul anului 2020 a tarifului de tmoldovaga*ransport a gazelor de la 32,32 la 256,67 lei pentru o mie de metri cubi, în timp ce tarifele reglementate pentru gazele naturale pentru consumatorii finali au fost adoptate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică la începutul lunii noiembrie a anului trecut”, este menționat în comunicat.
În afară de aceasta, precizează compania, 130,6 milioane de lei reprezentă devierile tarifare negative (diferența dintre prețul efectiv de achiziție și cel inclus în tarif), formate în anul trecut.
”O altă componentă a pierderilor în sumă de 365,5 milioane de lei este condiționată de crearea rezervelor pentru stingerea creanțelor neperformante, conform legislației moldovenești și standardelor internaționale de contabilitate. Restul pierderilor în valoare de peste 33 de milioane de lei s-au format din cauza abaterilor în costul serviciilor de distribuție a gazelor, precum și altor cheltuieli”, precizează compania în comunicat.
Șeful companiei „Moldovagaz”, Vadim Cheban, a făcut un bilanț al rezultatelor adunării generale a acționarilor pe pagina sa de Facebook.
”Vrea să menționez faptul că întreprinderea a asigurat o aprovizionare sigură și neîntreruptă cu gaze naturale pe tot parcursul anului. În pofida perioadei de pandemie și a lockdown-ului introdus în 2020, s-a reușit prevenirea reducerii volumului livrărilor de gaze", a subliniat Cheban.
În opinia lui," întreprinderile grupului Moldovagaz au finalizat cu succes programul de investiții, inclusiv privind extinderea rețelelor de distribuție".
"În afară de aceasta, anul trecut a fost marcat de un accent pronunțat pe consumatorii noștri - au fost introduse o serie de servicii care permit soluțio0narea promptă a problemelor și dificultățile apărute. A fost inițiată și reorganizarea complexului de gaze al țării, inclusiv implementarea cerințelor Legii gazelor naturale (Pachetul trei trei energetic). Sunt sigur că toate obiectivele care stau în fața noastră vor fi atinse ", - a menționat șeful companiei.
Întreprinderea „Moldovagaz” a fost fondată în anul 1999. SAP ”Gazprom” deține 50% din acțiuni, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33%, Comitetul de gestionare a patrimoniului din Transnistria 13,44%, persoanele fizice și juridice 1,23%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0